Dalslands första symbolträd invigdes

Bild

Det behövdes tre vuxna för att nå runt den stora linden, i bild; Solveig Andersson, kommunchef och Per Eriksson, kommunalråd. Bakom trädet finns Bengt Bergling, Dalslands miljökontor.

En lind vid Enebackens förskola i Dals Långed är förklarat som symbolträd för andra skyddsvärda träd i syfte att uppmärksamma gamla och grova träd så att fler kan få finnas kvar i framtiden.

Linden vid Enebackens förskola är ett gammalt planterat vårdträd som gissningsvis har levt sedan 1850-talet. Då skulle den vaka över de människor som bodde på gården och skapa lycka och välgång. Nu får barnen på Enebackens förskola glädje av trädet. Linden har också betydelse för naturen, främst fåglar och insekter. Ju äldre ett träd är desto fler djur trivs i det, många sällsynta arter flyttar in först när ett träd är flera hundra år gammalt. Därför räknas gamla träd som särskilt skyddsvärda.

Torsdagen den 19 februari invigdes symbolträdet av Per Eriksson, kommunalråd i Bengtsfors kommun. Barnen vid Enebackens förskola bjöd på sång och ramsor om det vackra trädet. Efteråt bjöds det på glass och tårta för barn och besökare.

Symbolträd

Sverige har ett internationellt ansvar för gamla och grova träd och är ett av Europas länder med flest skyddsvärda träd. I Dalsland finns idag 664 skyddsvärda träd inrapporterade på trädportalen, www.tradportalen.selänk till annan webbplats. Enebackens lind har valts ut som symbol för de övriga skyddsvärda träden. Ett skyddsvärt träd ska uppfylla en av följande punkter:

  • Vara grövre än tre meter runt om 
  • Vara äldre än 140-200 år
  • Ha ett stort hål i stammen

Bengtsfors kommun har skyddat linden vid Enebackens förskola som naturminne. Det innebär att den inte får fällas eller skadas. Även marken runt trädet där rötterna växer är skyddad.

LONA-projekt

Alla Dalslandskommunerna genomför genom Dalslands Miljökontor ett lokalt naturvårdsprojekt (LONA-projekt) om skyddsvärda träd, tillsammans med elva andra kommuner i Västsverige. Projektet finansieras genom statliga bidrag till kommunal och lokal naturvård (LONA).

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 november 2016
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson