• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Personal och föräldrar utbildas i AKK – alternativ och kompletterande kommunikation

Personal och föräldrar utbildas i AKK – alternativ och kompletterande kommunikation

Bild

Bodil Råberg med sonen Loui, tre månader gammal utbildas på Nyckelspiken, Anneli Karlsson från barnhälsovården syns i bakgrunden.

Sedan en tid tillbaka har Bengtsfors kommun en kommunpedagog som tillhör central elevhälsa: Gunvor Håkansson. Hon jobbar bland annat för att få igång AKK – alternativ och kompletterande kommunikation på många håll såväl i som utanför organisationen.

AKK behövs för att ersätta eller komplettera ett bristande tal/språk och Gunvor arbetar med den röda tråden; från liten till stor. - Jag förmedlar vikten av att få andra verktyg vid kommunikation, säger Gunvor Håkansson.

Under mars månad har Gunvor Håkansson varit på familjecentralen Nyckelspiken och haft föräldrautbildning med teckenverkstad. Hon har också haft fortbildning kring tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK) för personal inom LSS.

Personal från förskolan till LSS utbildas inom grafisk alternativ och kompletterande kommunikation (GAKK). Där används föremål, bilder, symboler och it för att underlätta och utveckla kommunikation och språk. Personalen lär sig bland annat att skapa läromedel och hjälpmedel med det grafiska programmet In Print och personalen har redan börjat använda det de lärt sig genom att skapa spel och annat användbart till sina elever och brukare.

Gunvor kommer även att träffa skolsköterskorna för att prata AKK och avslutar sedan med ett tillfälle med en stor personalgrupp från olika enheter kring den röda tråden, det vill säga hur AKK kan användas genom hela livet. Konceptet kommer att vara återkommande för en hållbar kommunikation.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 september 2016
Sidan publicerad av: Kerstin Sannebro