Information om flyktingsituationen

Sverige har den senaste tiden tagit emot många asylsökande, nivåer som Migrationsverket tidigare inte varit med om. För Bengtsfors kommuns del kan man se en ökning av ensamkommande barn och ungdomar vilket medför ett ökat tryck på våra verksamheter. Än så länge är situationen hanterbar och under kontroll inom organisationen.

Det är många som vill göra en insats för de människor som tvingats fly hit. Här hittar du information om hur du kan hjälpa till i Bengtsfors.

Familjehem

Kan du och din familj tänka er att stötta ett eller flera av de ensamkommande barn som anländer till Sverige? Att vara familjehem är en stor utmaning och ett ansvarsfullt uppdrag, men det ger också mycket glädje och stimulans till familjen. I familjehem behövs ett stort hjärta, en varm famn och mycket kärlek. När det gäller ensamkommande barn är några av de största utmaningarna den språkliga kommunikationen. En annan utmaning är det stöd som familjen behöver ge barnet i att integrera sig i det nya samhället där språk, kulturella koder och inte minst skolan är i fokus. Inte sällan behövs också stöd i att hantera den saknad som kan finnas efter resterande familjemedlemmar.

Kontakta Norra Dalslands familjerätts- och familjehemsenhet i Åmål för mer information.

Telefon: 0532-170 21
E-post: familjdalsland@amal.se

Läs mer om vad det innebär att vara familjehem.länk till annan webbplats

God man

Med anledning av det ökade antalet ensamkommande barn finns ett stort behov av gode män. Det är viktigt att ge dessa barn ett bra mottagande. Är du intresserad av att hjälpa till och ta ett uppdrag som god man?

Kontakta överförmyndarenheten i Åmål för mer information:

E-post: overformyndarenheten@amal.se
Telefon: 0532-77 74 00, måndag-fredag 10.00-12.00 

Läs mer om uppdraget som god man.länk till annan webbplats

Särskild förordnad vårdnadshavare

Särskilt förordnad vårdnadshavare kan behövas till ensamkommande barn och ungdomar under 18 år som fått uppehållstillstånd. Uppdraget har två delar: dels vårdnadshavarskapet, dels förmyndarskapet. Som vårdnadshavare ansvarar du för barnets personliga förhållanden. Särskild förordnad vårdnadshavare utses av tingsrätten på begäran av kommunstyrelsen.

Om du vill veta mer om särskild förordnad vårdnadshavare, kontakta:

Margareta Edholm, Norra Dalslands familjerätts- och familjehemsenhet i Åmål:
0532-174 42.

Mötesplatser och språkcaféer

Mötesplats Billingsfors

På mötesplatsen i Billingsfors har vi språkträning varje dag mellan klockan 13.00 och 14.30. Alla, oavsett ursprung är välkomna!

Mötesplats Billingsfors finns i gamla Lövåsenskolans lokaler (intill idrottshallen).

Telefon: 0531-52 73 78
Öppet: 11.00-19.00 vardagar

Mer information om Mötesplats Billingsfors.

Bengtsfors bibliotek

Bengtsfors bibliotek erbjuder, tillsammans med Frivilligcentralen, alla som är nya i svenska samhället, att ställa frågor eller bara öva på svenskan en stund varje vecka. Alla svensktalande är välkomna att delta.

Tid: måndagar klockan 12.00-14.00

Biblioteket anordnar även språkcafé där icke svensktalande personer är välkomna att öva på språket över en fika.

Tid: måndagar klockan 16.00. Vi bjuder på kaffe.

Telefon, biblioteket: 0531-52 63 47
E-post, biblioteket: bibliotek@bengtsfors.se

Telefon, Frivilligcentralen: 0531-619 40
E-post, Frivilligcentralen: jonas.rydh@abf.se

Agera kursledare

Vi söker kursledare för alla möjliga sorters kurser; idrott, musik, data, etc. Om du känner att du har ett intresse där du kan dela med dig av kunskap och erfarenheter är du välkommen att höra av dig.

Kontaktperson: Maria Sthyr
Telefon: 0531-52 60 09

Vuxenstöd på gymnasiet

Strömkullegymnasiet har ett behov av vuxenstöd under raster etc. Om du är intresserad av att hjälpa till och finnas där för eleverna är du välkommen att kontakta skolans rektor. Uppdraget sker helt och hållet på frivillig basis och du väljer själv i vilken omfattning du vill engagera dig.

Kontaktperson: Carina Stålhandske, rektor
Telefon: 0531-52 63 02

Skänka kläder

På arbetsmarknadsenheten på Karls Gärde kan du lämna in kläder. Det som behövs är alla slags kläder, skor och stövlar till barn samt ytterplagg, skor och stövlar till vuxna. Märk påsen/kartongen du lämnar med "ASYL" så att de inte blandas med kläder som säljs på Returen. Kläderna ska vara hela och rena. De kläder som inte går åt lämnas vidare till annan klädinsamling.

Öppettider: måndag-fredag mellan 8.00-15.30 (lunchstängt 12.30-13.00)

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 mars 2017
Sidan publicerad av: Kerstin Sannebro