Fritidsbank på gång

Foto: Sofia Magnusson

En motion om att inrätta en fritidsbank har behandlats av kommunfullmäktige. Från en fritidsbank ska det vara möjligt att låna utrustning för att prova på olika fritidsaktiviteter, till exempel skidor, skridskor, cyklar, fiskeutrustning och mycket mer. Det är främst barn och ungdomar som är målgruppen

Många familjer, både infödda svenskar och nysvenskar, har inte ekonomiska möjligheter att köpa den ofta dyra utrustning som behövs för att prova vad som kan vara en aktivitet att fortsätta med. En fritidsbank kan ge möjlighet att testa olika aktiviteter så man bättre kan veta vad som passar just ”mig”.

En fritidsbank håller redan på att växa till sig i kommunen och därmed anses motionen besvarad. Det är fritidskontoret och folkhälsan som med hjälp av integrationspengar för kultur-/fritidsaktiviteter köpt in viss utrustning. Aktiviteter har också kommit igång, till exempel prova på skidor i vintras och cykling under våren. Tanken är att fritidsbanken ska utökas, att fritidskontoret ansvarar för den och att den placeras i en lämplig lokal eller förråd för all utrustning. En idé är att den startas vid nya Långevi Sportcentrum när det är färdigt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 november 2016
Sidan publicerad av: Anna Sandström