Aurora Zogu - vinnare i 2016 års NobelNovell

Vinnare i Nobelnovell 2016.

Pristagarna från vänster: Alva Hassel 6B, Elsa Kling 8C, Klara Lilljeqvist 8C och Aurora Zogu 8D.

För 19:de året har Bengtsgården delat ut priser i sin skrivtävling NobelNovell. Alla elever har möjlighet att delta och i år lämnades totalt 52 bidrag in under temat "Att få en vän för livet".

Sex pristagare fick i år motta priser under en ceremoni i Bengtsgårdens kapprum. Representanter från Rotary som sponsrar evenemanget deltog i festligheterna som inleddes med trumpetfanfarer. Därefter hälsade lärare Birgitta Hellman välkommen och tackade sponsorerna för de priser som skänkts och därmed möjliggör tävlingen.

Såväl flickor som pojkar har skrivit och pristagarna kommer från alla fyra årskurser.

Årets pristagare

  1. Aurora Zogu, 8D (vann även 2014)
  2. Elsa Kling, 8C
  3. Kevin Bui, 9B
  4. Alva Hassel, 6B
  5. Klara Lilljeqvist, 8C
  6. Loke Karlsson, 7D

Juryn har bestått av en elevgrupp samt medlemmar från Rotary Club i Bengtsfors samt Birgitta Hellman. Bidragen är avidentifierade under bedömningen. 

Utdrag och bedömningar

Livet utan dig

”Mannen, som gömde sig under den svarta masken och hade ett gevär i handen som sträckte sig från högra sidan av midjan till den vänstra axeln, närmade sig det lilla huset i Iran som jag och mamma bodde i. Mitt hjärta dunkade lika snabbt som en häst springer, oavsett om detta är en vanlig sak som händer i Iran. Att IS-medlemmarna kommer till hemmet och tror de kan göra vad de vill. Allt gick så snabbt, en stor smäll hördes samtidigt som någon skrek ”allahu akbar”, sedan blev det helt svart.”
/Aurora Zogu, 8D

Juryns motivering:

Bilderna av mannen, ljudet från smällen och röken som täckte mammans ansikte återkommer i flickans huvud dag och natt. Novellen återkopplar till dessa minnesbilder och avsaknaden efter modern. Modern finns hela tiden närvarande och novellen avslutas med ”Min ängel, min vän för livet och min hjälte, utan henne hade jag inte kunnat stå här i dag med huvudet högt och stolt kunna säga ”Jag älskar mitt liv.”

Novellen är en ögonöppnare, i vilken det härliga slutet står i stark kontrast till den iskalla, otäcka inledningen. Läsaren kastas in i handlingen. Dispositionen är utmärkt, ordförrådet rikt och varierande.

Författaren skriver: ”Det var hennes ord, hennes närvaro och känslan av att veta att jag är hennes spelpjäs som hon spelar med, som gjorde att jag klarade av hela denna resa till Sverige. ”Jag älskar mitt liv.

Det andra barnet

”Efter tio år av saknad och önskande av att få någon att vara med går vår önskan äntligen i uppfyllelse.”

”Hon tar min hand och vi går tillsammans fram till spegeln och rycker undan skynket. Vi blundar hårt båda två. Mitt hjärta slår och jag börjar plötsligt känna Olivias puls. Hur kan det vara möjligt? Olivia har ingen puls.”
/Elsa Kling, 8C

Juryns motivering:

Novellen handlar om att möta en syster i en annan värld, under en magisk dag, födelsedagen. Systern blir den bästa vännen. Fantasi eller verklighet, ja det är frågan. Är drömmen mer verklig än vakenheten. Är Olivia en del av Astrid? Är flickan i spegeln ett andra jag för den ensamma flickan. Är slutet verklighet?

Allt hänger samman och vi får svaret på mammans gåta. En fantasyinspirerad märklig novell, mästerligt fulländad.

Min vän för livet

”Hon var den vackraste kvinnan i hela världen som till vilket pris som helst skyddade sitt barn från allt ont i den här världen. Mamma sa, att hjälten kommer alltid vara dig själv. Med detta menade hon att livet var en kamp, som du själv måste möta. Hon var en vis kvinna.”
/Kevin Bui, 9B

Juryns motivering:

Novellens huvudperson en blind pojke kämpar för att komma igenom alla svårigheter. Han lever i ett utanförskap. Novellen har ett igenkännande, livet är en kamp som du själv måste möta. Mamman finns hela tiden vid sin blinde pojkes sida.

Novellen har ett utmärkt språk och ett annorlunda slut, vilket formas som ett tacktal till mamman. Handlingen är mycket vacker.

”Ditt korsord ligger kvar i gungstolen där hemma hos farmor. Det finns bara en påse med dina hembakade bullar kvar i frysen. Dina fin-slipsar som vi brukade kolla på ligger i garderoben orörda. Du var min farfar min livslärare och min vän. Och du kommer alltid finnas i en speciell plats av mitt hjärta.”
/Alva Hassel, 6B

Juryns motivering:

Lovsången och hälsningsdikten blir en poetisk novell där farfar, flickans läromästare, blir ”en vän för livet”. Under ytan finns kontrasterna; sorg och glädje, iskall kyla till mild godhet. ”All glädje måste också involvera sorg”.

En vän för livet

”Vi skulle kunna sitta där ensamma eller tillsammans och beundra den vackra starka eken som sett flera hundra år passera förbi. Tiden förändras och det gör vi också. Jag är rädd för hur det ska bli men jag är trygg där i kojan med min bror. Vi är vänner för livet, jag och han.”
/Klara Lilljeqvist, 8C

Juryns motivering:

En känslosam och tänkvärd novell, som starkt berör och ger läsaren gåshud. Vi lever inte i evighet. Farfar, busfarfar har fått cancer men farfar är kärleken, en ständigt närvarande kärlek. Den finns där i kojan, som han byggt. Kojan som ger andrum för flickan och hennes vän för livet, lillebror.

Mystraktorn

”Vi tömde tanken på bensin och hällde i ny fräsch bensin. Den starta nästan på första försöket. Jag kände att den kommer bli en vän för livet. Jag körde iväg en bra bit upp i skogen och så körde jag bensinstopp.”
/Loke Karlsson, 7D

Juryns motivering:

Novellen visar att även ett fordon kan vara en vän. Novellen har en annorlunda handling och sprider glädje.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 december 2016
Sidan publicerad av: Anna Sandström