Bengtsfors kommun satsar på cykelturism!

I syfte att stärka den lokala besöksnäringen deltar Bengtsfors kommun i Interegprojektet Unionsleden.  Det handlar om att ta fram en ny cykelled på befintliga småvägar och cykelvägar där sådana finns. Leden kommer att gå mellan Karlstad och Moss i Norge, en sträcka på cirka 25 mil. Ambitionen är att den ska få status som nationell cykelled.

På många turistdestinationer är cykelturismen ett välutvecklat semestersätt. Att cykla längs Moseldalen, längs Donau, i Provence eller Skottland för att bara nämna några, är mycket populärt. Det finns många etablerade cykelturer där näringslivet i form av hotell, restauranger, cykeluthyrare och små verkstäder med flera är tätt integrerade i konceptet. Medelåldern på cykelturisten är 40+ med höga krav på komfort, information och service.

Många destinationer erbjuder dessutom bagageservice vilket innebär att man inte behöver ha med sig packningen utan den hämtas upp och lämnas vid nästa boende. Dagsetapperna varierar förstås men brukar vara mellan 30 och 70 kilometer och det finns aktiviteter, sevärdheter och caféer längs vägen. Hotellen erbjuder frukost, tvättmöjligheter och säker cykelförvaring för att ge så god service som möjligt till cyklisterna.

Nu vill vi bygga en liknande cykelled mellan Karlstad och Moss. Unionsleden kallas den för närvarande och anspelar på unionskonventionen 1814 i Moss och unionsupplösningen 1905 i Karlstad. Mellan Karlstad och Moss cyklar man från insjö till hav, genom skogar, sjöar, kanaler och älvar. Det finns många sevärdheter och aktiviteter (kanot, klättring, fiske med mera) längs vägen. Och inte minst så cyklar man över en landsgräns.

Skiss över den tänkta ledsträckningen, klicka på bilden för att göra den större.

Arbetet med att fastställa hur cykelleden ska dras, vilka intressanta platser den bör passera, vilka näringsidkare som bör involveras etc. är redan i full gång.

Satsningen på leden är intressant då den ger en bra grundinfrastruktur och marknadsföring som vi sedan kan utveckla egna paket och turer kring. Till exempel utflykt med båt från Torrskog till Gustavsfors för middag eller tvärtom för ölprovning, eller varför inte ta med cykeln ombord och åka kanalbåt från Bengtsfors till Dals Långed!

Låter detta intressant? Hör gärna av dig om du undrar över något eller har tips och idéer.

Kontakt

Crister Blüme
Destinationsutvecklare
0531-52 68 87
crister.blume@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 december 2017
Sidan publicerad av: Crister Blüme