Hälsoskola

Bild

Foto: Niklas Eriksson

Nu startar Hälsoskola för nyanlända. Det är en pedagogisk verksamhet om hur den svenska vården fungerar. Hälsoskola är ett projekt som en gång startade i Malmö, och har prövats på andra platser i Västra Götaland med goda resultat. Nu är det färdigplanerat för att starta i Bengtsfors.

Hälsoskolan har fokus på hälsa och egenvård. Nyanlända i etableringsfasen får träffa läkare, sjuksköterskor och kuratorer som berättar om hur vården fungerar i Sverige och vad man kan göra själv för att må så bra som möjligt. En hel del kan man göra själv genom fysisk aktivitet, receptfria läkemedel och 1177. Andra saker behöver man söka vård för. Projektledare är Tove Noxfeld och verksamheten håller till på Storgatan 20.

– Projektet har visat fina resultat när det har genomförts på andra håll, säger Tove. God kännedom om egenvård och fysisk aktivitet ger goda förutsättningar för en effektiv etableringsprocess. Stresshantering är också en stor bit i projketet.

Efter starten vecka 42 är det meningen att deltagarna ska samlas tisdag och torsdag 13-16. Samordningsförbundet BÅD-ESÅ i Bengtsfors är också med och stöttar projektet. Samordningsförbundet för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng (BÅD-ESÅ) har sitt säte i Bengtsfors, och du kan läsa mer om denna myndighet på följande länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I projektet finns utöver hälsoskolan en del som handlar om fördjupad samhällsorientering där deltagarna gör studiebesök hos viktiga funktioner och tjänster i närområdet. Att känna samhället man skall bo i bidrar till välmående och trygghet. Det kan gälla bibliotek, bank, räddningstjänst, polis mm.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 oktober 2017
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson