Alla ler vi på samma språk - Öppen förskola på Nyckelspiken

Nyckelspiken

Alternativ kompletterande kommunikation på Nyckelspikens Öppna förskola. Foto: Niklas Eriksson

Idag var det många barn och vuxna på familjecentralen Nyckelspiken. Alla föräldrar med barn i åldrarna 0 till 6 år är välkomna. Kommunpedagog Gunvor Håkansson var på plats och tillsammans med barn och föräldrar klippte de ihop böcker med bilder. Förmiddagen innehöll också sångstund och babymassage.

När vi besöker Nyckelspiken är det full fart, och vi hamnar vid ett bord med saxar och inplastade bilder. Just momentet med saxen verkar underhålla många barn, och allt eftersom barnen blir klara med böckerna så visar de också sina färdigheter med tecknen. Böckerna är hjälpmedel för barnen och vuxna att utveckla alternativ kompletterande kommunikation. Varje bild i boken har helt enkelt ett tecken. Barnen som klipper böcker är lite större, men vikten av AKK (som är förkortningen för Alternativ kompletterande kommunikation) redan för "nollåringar" betonas av Gunvor.

- Språkutvecklingen börjar redan i fosterstadiet, säger Gunvor Håkansson, och det gäller att hitta ett tidigt sätt att kommunicera med barn.

För att utveckla tal, språk och kommunikation har Gunvor tagit fram ett material som hon visar och som ges till föräldrarna. Med underrubriken "alla ler vi på samma språk" finns tips för kommunikationen. Med ett fåtal tecken till de riktigt små barnen stimuleras alla sinnen. Tecken kräver mindre finmotorik, ökar koncentrationen och kan vara mer konkreta än ord. Tecken har man alltid med sig, och de dämpar den vuxnes ordflöde i kommunikationen.

Familjecentralen Nyckelspiken finns i församlingshemmets lokaler på Karlbergsvägen 17 i Bengtsfors. Och som sagt; Alla föräldrar med barn i åldrarna 0 till 6 år är välkomna.

Foto: Niklas Eriksson

Foto: Niklas Eriksson

Foto: Niklas Eriksson

Foto: Niklas Eriksson

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 oktober 2017
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson