Växa-stöd för första anställningen i ditt företag

Bild

Illustration: Sofia Magnusson

Växa-stödet syftar till att minska trösklarna för de minsta företagen att ta steget att anställa sin första medarbetare. Sedan den 1 januari 2017 har enskilda näringsidkare haft en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifter när de anställer sin första medarbetare, något som kallas växa-stöd. Ett stöd som nu utvidgas att gälla även för aktiebolag och handelsbolag.

 Idag omfattar Växa-stödet enskilda näringsidkare men utvidgas nu till att även omfatta handelsbolag med högst två ägare samt aktiebolag utan anställda, alternativt med en anställd som också är delägare eller närstående till delägare.

Med det nya utvidgade Växa-stöder sänks arbetsgivaravgifterna även för aktiebolag eller handelsbolag från 31,42 % till 10,21 % för den först anställda medarbetaren i företaget.  Därmed ska endast ålderspensionsavgiften betalas vid dessa anställningar. Reglerna gäller när företaget har anställt sin första medarbetare efter den 31 mars 2017. Lagstiftningen är tillfällig och kommer gälla mellan 2018-2021. 

Lagstiftningen om det utvidgade Växa-stödet kommer gälla från 1 januari 2018, men även anställningar som påbörjas mellan 1 april och 31 december 2017 får rätt till nedsättningen - dvs man har rätt till stödet redan från 1 april i år för anställningar som gjorts från och med då och som uppfyller övriga krav.

 Krav för att få ta del av stödet:
- Anställning ska pågå i minst tre månader.
- Arbetstiden ska vara på minst 20 timmar per vecka.
- Gäller del av lön som inte överstiger 25 000 kr per månad.
- Stödet gäller under högst tolv månader.

 Mer information om stödet samt vilka regler som gäller hittar ni via dessa länkar:
Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Finansdepartementet, Regeringskanslietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 december 2017
Sidan publicerad av: Jeanette Lindh Svanqvist