Buss- och lastbilsutbildning på besök

9 oktober  vuxenutbildningen från Uddevalla besöker utvecklingscentrum i Bengtsfors. De hade med sig en buss och lastbil med lärare och elever från utbildningarna.

Foto: Niklas Eriksson

Vuxenutbildningen i Uddevalla är på turné, och besökte idag Utvecklingscentrum i Bengtsfors. Det är yrkesutbildningarna för lastbilschafför och bussförare som marknadsförs. Det fanns ett betydande intresse och flera dussin intresserade stod och samtalade med de fyra lärare och sex elever från utbildningen som var på plats. De hade dessutom med sig en lastbil och en buss.

Vi vill få fler yrkesförare i Sverige. Det saknas 50 000 lastbilsförare och väldigt mång bussförare. Branschen vill att vi utbildar fler. Just nu har vi svårt att få folk, säger Vidar Olausson som utbildar bussförare.

Utbildningen ligger i Uddevalla och är ett samarbete mellan kommunerna i Fyrbodal. 16 stycken platser finns på lastbilsutbildningen.

Intresset i Bengtsfors var ganska bra, tycker jag, säger Vidar Olausson. Vi har många som söker men vi vill ha fler. Det är statliga pengar som går ut för att finansiera detta, och vi vill inte skicka tillbaka pengarna, när det samtidigt finns brist på personal.

Vuxenutbildningen i Uddevalla gör besök runt om i Fyrbodal, bland annat Bengtsfors, Lysekil, Henån, Tanum, Kungshamn, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

Alla som fullföljer utbildningen till lastbilschaufförer får jobb, säger Stefan Persson, som utbildar lastbilsförare.

Utbildningen är gratis för eleverna. De betalar bara för körkortstillståndet och läkarundersökning och böcker. Körelktioner ingår. Staten står för utbildningen som i normala fall kostar cirka 90 000 kronor för buss och cirka 130 000 - 140 000 för lastbil, säger Vidar Olausson

Mer information om utbildningarna

Yrkesförarutbildningen

Här beskriver vuxenutbildningen i Uddevalla utbildningen till yrkesförarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finns programblad med matnyttig information om yrkesförarutbildningen

Bussförarutbildningen

Här beskriver vuxenutbildningen i Uddevalla utbildningen till bussförarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finns programblad med matnyttig information om bussförarutbildningen

Ansökan

Gör din ansökan härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, senast den 1 november.

9 oktober  vuxenutbildningen från Uddevalla besöker utvecklingscentrum i Bengtsfors. De hade med sig en buss och lastbil med lärare och elever från utbildningarna.

Vidar Olausson samtalar med många intresserade. Foto: Niklas Eriksson

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 oktober 2018
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson