Idrottshallen i Dals Långed

Vi i föreningarna Dals Långeds IK och Varpaklubben Kulan har förstått det som att man bara bestämt sig för att förprojektera endast den gamla platsen för den framtida hallen. Helt ologiskt.

Vi vill att man river upp detta beslut och öppnar upp för en förprojektering på både den gamla platsen men även den nya plats som framkommit under tidigare samtal med föreningarna – den där skolans gungställning idag ligger (mellan parkeringen och matsalen).

Vi ser ingen anledning till att bara låsa fast sig vid ett alternativ utan vill att kommunen undersöker båda platserna för att se vad som är mest fördelaktigt. Att tänka innan denna gång (så det inte blir som sist, vid renoveringen, när föreningarna inte fick vara med i tid).

Förutom att vatten och el finns framdraget till gamla platsen finns få fördelar med att lägga hallen där. Snarare nackdelar. Då mycket kommer behöva schaktas ut för att få plats med den och det ligger en vattenkälla strax ovanför – som ingen vet hur den påverkar, dessutom kan man behöva flytta på modulen för att få plats.

Men det främsta argumentet emot den gamla platsen borde ju helt klart vara att man i dagsläget inte bygger in byggnaden bland andra byggnader (som man gjorde förr i tiden). Med den tragiska branden i höstas i nära minne borde man helt klart tänka på hur man belägger en ny hall.

Att i princip hamna vägg i vägg med en matsal/kök och trädslöjd borde inte vara optimalt i ett framtida säkerhetstänk kring bränder. Vi har varit i kontakt med räddningstjänsten som också bekräftar att det blir en större kostnad att lägga den där den låg förut ur brandsynpunkt och de krav som då kommer att ligga på hallen jämnfört med en fristående hallbyggnad.

Det finns många aspekter att ta i beaktande. Med en fristående hall på den andra platsen kommer man också närmare Ekhagsvallen vilket är en stor fördel om man vill lägga tävlingar (med många deltagare i som cuper) i hallen och på så vis på ett närmare och enklare sätt kan komma åt fyra omklädningsrum till.

En annan är själva byggprocessen. Som vid en nybyggnation inte påverkar området på samma vis under tiden. Dessutom finns befintlig väg och parkering till hallen då i princip redan.

Vi vill som sagt att man tänker till en gång till och inte låser fast sig vid ett alternativ utan går på de båda alternativen för att i slutändan se vad som blir bästa platsen både ur ett sportsligt, ekonomiskt och byggmässigt perspektiv.

Vi begär att ni kommer för ett snabbt möte och river upp det beslut ni nu tagit förhastat utan att pratat med berörda föreningar.

Ekonomi, miljö och tid talar för en ny sporthall på platsen där den gamla låg

Kommunens majoritet arbetar nu snabbt och med ekonomi och funktion för ögonen för att Dals Långed så snart som möjligt ska få en ändamålsenlig sporthall. Efter att tekniska utskottet noggrant har värderat framtagna alternativ har beslut tagits i kommunstyrelsen om att föreslå kommunfullmäktige att förprojektera det som kallas för en ”fullstor sporthall”, placerad på samma plats som den nedbrunna hallen. En miljon kronor anslås nu till denna projektering och en högst preliminär bedömning ger vid handen att den nya hallen kommer att kosta cirka 30 miljoner kronor att uppföra.

Nu prioriteras alltså funktion och kostnad. Ett mera detaljerat beslut om hur hallen ska se ut och finansiering kommer i nästa skede. Den finansiering som försäkringsbolaget bidrager med kommer högst sannolikt inte att räcka långt för det planerade nybygget. Även av det skälet finns det anledning att vara varsam med kostnaderna.

Allt talar nämligen för att klart bästa ekonomi uppnås om den nya hallen byggs på samma plats om den gamla. Det kan sammantaget handla om flera miljoner kronors skillnad både vad avser tid, markarbeten, schakt och byggnation.

Förutom att va- och elanslutningar finns framme och marken är förberedd så talar många faktorer entydigt för detta alternativ. Att dessutom fälla de fina ekarna i ekhagen (som dessutom är en lekplats för barnen) ser vi kort och gott som oförsvarbar miljöförstöring.

En ny ”fullstor sporthall” får dessutom mycket väl plats där vi vill se den. Flyttning av modulen för att få till erforderlig yta är en i sammanhanget enkel åtgärd. Så som det byggs idag är säkerheten exempelvis ifråga om brand heller inte ifrågasatt.

En ny sporthall byggs till gagn för hela kommunen, men i första hand för skolan, för föreningarna och förstås för Långedsborna. Den hall som nu förprojekteras kommer att uppfylla de rimliga krav som ställs.

Stig Bertilsson (M)
Ordförande i kommunstyrelsen

Ulf Nelson (M)
Ordförande i kommunstyrelsens tekniska utskott

Hej

Vi socialdemokrater står bakom Er skrivelse till fullo. Det har varit bra med den process som vi tog initiativ till under hösten 2018 där skolan och föreningslivet har fått vara med och tycka till. Men att M, Sd, Kd och C-styret inte bemödar sig att återkoppla till och lyssna på föreningarna innan beslut om förprojektering ska tas är undermåligt. Det borde höra till sunt förnuft att titta på flera alternativ i en förprojekteringsfas för att få fram ett så bra underlag som möjligt där funktion, ekonomi, arbetsmiljö mfl aspekter blir belysta. Vi blev överkörda i kommunstyrelsen, men vår förhoppning är att man tänker om och att beslutet i fullmäktige blir så som ni efterfrågar i er skrivelse.

För Socialdemokraterna
Per Eriksson (S)

Vi har först og fremst ekonomi og funksjonalitet for øye når vi raskt skal få på plass en ny sporthall. Tiden er også et vesentlig moment; allerede i dag går det store summer til bekostning av elevtransporter for å gymme i andre deler av kommunen.

I kommunstyrelsen har vi allerede gått inn for å förprosjektere «en fullstor sporthall» på samme plass som den gamle hallen sto. Jeg understreker at beslutet gjelder en förprosjektering. Etter at tekniska utskottet har vurdert saken er det mye som taler for at det gir best økonomi om den nye hallen reises på samme plass som den gamle. Det anses være et betydelig mindre behov for markarbeider foruten at VA - och elanslutningar redan finns framme.

Jeg er overbevist om at en ny sporthall vil bli fullt ut tilfredsstillende for elever og idrottsföreningar.

Jimmy L Bjerkansmo (C)
Ordförande sociala utskottet

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 mars 2019
Sidan publicerad av: Anna Sandström