Varför Bengtsfors?

Jag bor och utbildar mig i Göteborg till mellanstadielärare just nu och funderar på framtiden. Enligt lärarförbundets undersökning om kommuner så ligger Bengtsfors väldigt bra till i Sverige, men den förtäljer ju inte direkt hela historien.

Så min fråga är: Vad har Bengtsfors att erbjuda en blivande lärare? Vad är bra och vad är mindre bra? Vilka styrkor och vilka mål har kommunen som lockar yngre professionella att flytta dit?

Tack för svar på förhand!

Hej!

Tack för din fråga, det är glädjande och klokt att du funderar på vilken plats som kan erbjuda dig ett bra yrkesliv och en stimulerande fritid.

Det finns många fördelar med att bo i vår kommun, men det finns så klart förbättringsområden som det jobbas med, men som vi ibland inte äger helt och hållet själva. Tänker exempelvis på kollektivtrafik och infrastruktur. Vi vill till exempel få till regiontågstopp i Bäckefors. Ska du ta tåget till Trollhättan eller Göteborg så måste du först ta dig till Dals-Ed, Mellerud eller Åmål.

Fördelar är prisvärt boende, bra utbud av affärer och service, vacker natur med milsvida skogar och 399 sjöar. Det är tryggt att bo här. Ett brett förenings och kulturliv med engagerade människor är ett stort plus.

Som utbildad mellanstadielärare har du som jag bedömer det riktigt goda möjligheter att få en fast anställning. Småskaligheten är positiv och man har goda chanser att bli lyssnad på i organisationen. Vi har utmaningar i skolan med elevernas resultat speciellt bland killar, men vi har en bred politisk enighet i att bryta detta. Att få in fler manliga lärare är som jag ser det positivt.

Det finns så mycket mer att säga, men återkom gärna om du har fler funderingar. Och varför inte ta en kontakt med skolchefen för att få veta mer om hur man jobbar inom utbildningsområdet.

Har du vägarna förbi så hör av dig så kan du få en liten rundvisning av undertecknad.

Välkommen till Bengtsfors!

Per Eriksson (S)

Tack för Ditt intresse av att höra av Dej till Bengtsfors kommun och kolla vad Bengtsfors kan ha att erbjuda en blivande lärare.

Bengtsfors kommun är en kommun med flera tätorter, Bengtsfors, Billingsfors, Bäckefors, Dals Långed, Gustavsfors och Skåpafors. Varav Bengtsfors är den största tätorten. Kommunen har totalt ca 9 500 invånare.
Kommunens vision är att Bengtsfors kommun är en livskraftig kommun genom samarbete och individuell utveckling.

Bengtsfors kommuns målsättning är att ha en god och jämlik utbildning. ”Utbildning är den viktigaste faktorn för en framtida god hälsa. All pedagogisk verksamhet ska utgå från varje individs unika förmåga. Den ska skapa förutsättningar för måluppfyllelse samt motivation för fortsatta studier och etablering på arbetsmarknaden och för livslångt lärande. Invånarna ska som människor kunna växa och vara en del i det ständigt förändrade kunskaps- och informationssamhället. Alla barn och ungdomar ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett förutsättningar.”

I kommunen finns förskola i fem (5) av våra tätorter, mellanstadieskola F-Åk 5 i tre (3) tätorter och högstadieskola Åk 6-9, gymnasium och vuxenutbildning i Bengtsfors. Beslut finns att fr o m hösten 2021 flytta åk 6 från högstadieskolan till mellanstadieskolorna. Då får vi mellanstadieskolor för elever från F-Åk 6 och en högstadieskola för elever från Åk 7-9.

Anledning till att vi tagit detta beslut är att vi anser det vara bättre för eleverna och att denna uppdelning bättre stämmer med Skolverkets läroplan och kursplan för grundskolan. Bengtsfors kommun hamnade på sjätte plats bland landets 290 kommuner i 2019 års Bästa skolkommun. Detta är vi mycket stolta över. Bengtsfors tillhörde det året landets bästa kommuner när det gäller resurstilldelning och elevernas meritvärde i åk 9. Även lärartätheten och andel barn i förskolan tillhör kommunens relativa styrkor som skolkommun.

I Västra Götaland var Bengtsfors vid samma tillfälle rankad som nummer ett (1) av 49 kommuner.
Vi har relativt hög andel lärare med lärarlegitimation och det är ett gott arbetsklimat bland våra lärare.
Bengtsfors kommun har ett rikt och aktivt föreningsliv. Här finns föreningar med en bredd som erbjuder något för de flesta oavsett ålder, kön och intresse. Kommunen uppmuntrar ett aktivt föreningsliv och stöder föreningslivet genom olika bidrag.

Bengtsfors kommun är känt för sin natur med många sjöar och djupa skogar. Här finns möjlighet till ett rikt friluftsliv på land såväl som på vatten. Fiske, bad, vandring, cykling och paddling är några exempel på aktiviteter som lämpar sig mycket väl i Bengtsfors kommun!

I augusti varje år arrangeras, via föreningen Camp Dalsland, Dalsland Kanotmaraton+ som är Skandinaviens största kanottävling med en bansträckning på 55 kilometer och går genom fyra sjöar. Loppet utmanar såväl motionärer som yttersta världseliten. Camp Dalsland står även bakom tävlingarna Dalsland X-Country (mountainbike) och Dalsland X-trail (löpning). Fixar du alla tre har du tagit en Dalslandsklassiker! I år blir det lite annorlunda med tävlingarna p g a Covid 19.

Vi önskar Dej lycka till med studierna. Har Du ytterligare frågor så kontakta oss gärna igen.

Med vänlig hälsning
Per Jonsson, gruppledare (C) och ordförande i utbildningsutskottet Mobil 070-937 70 04 per.jonsson@bengtsfors.se

Anna-Greta Strömberg, gruppledare (KD) och ledamot i utbildningsutskottet Mobil 070-204 39 40 anna-greta.stromberg@bengtsfors.se

Stig Bertilsson, gruppledare (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande 0531-52 61 05, mobil 0709-37 71 05 stig.bertilsson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 december 2020
Sidan publicerad av: Anna Sandström