Rejält förbättrat företagsklimat - igen

Diagram över rankingutveckling i Bengtsfors kommun

Utvecklingen av ranking kring företagsklimat för Bengtsfors kommun. Källa: Svenskt Näringsliv

När Svenskt näringsliv presenterat enkätresultatet och rankingen från årets undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner, har Bengtsfors kommun gjort ett rejält kliv uppåt på rankingen. Bengtsfors kommun klättar 33 platser i rankingen till plats 96 och befinner sig nu på topp-100. Bengtsfors har även näst högst betyg i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet bland kommunerna i Dalsland och Fyrbodal.

Över 32 000 företagare har tyckt till om företagsklimatet i sina kommuner. I Bengtsfors har 77 företag svarat på enkäten. Vi ser en fortsatt positiv trend med en uppgång i sammanfattande betyg och ranking.

Vårt företagsklimat visar en stark positiv trend. Med stort engagemang från både företag och medarbetare på kommunens olika verksamheter har vi tillsammans förbättrat vår lokala konkurrenskraft, säger Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare.

Hur rankas kommunerna

Den totala rankingen utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från företagare i kommunen om företagsklimatet i den
kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in strukturella förutsättningar för företagande som exempelvis kommunalskatt, nyföretagsamhet, andel i arbete med mera.

Ett gott näringslivsklimat krävs för ett starkt och växande näringsliv. Det är mycket glädjande att vi ser positiva resultat av vårt näringslivsarbete. Vår växande nyföretagsamhet är ett exempel, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Sammanfattande betyg och ranking

Det sammanfattande betyget på Bengtsfors företagsklimat 2020 är 3,82 att jämföras med förra årets betyg på 3,71. Betyget mäts i skalan ett till sex. Bengtsfors har fortsatt det näst högsta betyget i företagsklimat bland Fyrbodals kommuner.

Källa: Svenskt Näringsliv

Vårt långsiktiga förbättringsarbete ger nu resultat. Ett exempel är det ökande betyget gällande kommunens service och bemötande. En eloge till alla medarbetare som på olika sätt är i kontakt med företagen och bidrar till det fina resultatet, säger Göran Eriksson, kommunchef.

Betyg och ranking Dalslands kommuner


Dalslands kommuner

Ranking 2020 (förändring från 2019)

Bengtsfors

96 (+33)

Dals-Ed

51 (+19)

Färgelanda

188 (+79)

Mellerud

127 (+24)

Åmål

213 (-26)


Läs mer om företagsklimat

Har du frågor eller synpunkter är du varmt välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Jeanette Lindh Svanqvist
Näringslivs- och tillväxtutvecklare
0531-52 60 44
jeanette.lindh.svanqvist@bengtsfors.se

Crister Blüme
Destinationsutvecklare
0531-52 68 87
crister.blume@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 november 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson