Cykel är Dalslands nya reseanledning

Foto: Daniel Breece

Vi har tidigare rapporterat om projektet, Dalsland –Sveriges graveldestination, den dalslandsgemensamma turistsatsningen på cykling. Målet är att få fler turister att besöka Dalsland och samtidigt visa nya reseanledningar, som också ger mer intäkter över en längre del av året.

Vi har i projektet valt att lyfta fram vår tillgång på lågt trafikerade, fina och mysiga grusvägar som slingrar sig fram längs sjöar, ängar och berg. Just grusvägscykling, eller gravel som är det internationella begreppet för grus, är en starkt växande trend inom turistcyklingen och här har Dalsland tack vare projektet, Dalsland - Sveriges graveldestination, tagit position i Sveriges och Europas framkant.

Det ökade intresset för Dalsland som cykeldestination märks bland annat då vi i dagarna har pressbesök från flera av världens största cykelmagasin. Några exempel på deltagare är:

  • Cycling Weekly, världens främsta cykelwebbplats och största cykelpublikationen i Storbritannien
  • Bicycling Magazine, största cyklingsmagasinet i Nederländerna
  • Velomore, Danmarks enda cykelmagasin.

För att ge journalisterna den rätta känslan och upplevelsen är de här på en fyra dagars prova-på- semester under ledning av Turistrådet Västsverige och cykelguideföretaget The Dalsland Experience.

På hemsidan Dalsland -Sveriges graveldestination Länk till annan webbplats. hittar man ruttförslag, fikaställen, boende och inspiration inför sin cykelsemester i Dalsland.

Om projektet

Under perioden september 2023 till mars 2025 är Bengtsfors kommun projektägare till ett turist-, landsbygds- och näringslivprojekt som finansieras av Leader och Jordbruksverket med stöd av Dalslands Sparbank. Målet med projektet är att utveckla Dalsland till Sveriges främsta cykeldestination inom gravelcykling. Projektet ska framför allt genom utbildning inom cykelturismens behov och förutsättningar skapa ett bra värdskap och mottagande hos de företag som cyklisterna kommer i kontakt med.

Kontakt

Erik Josefsson
Projektledare
070-680 78 11
erik.josefsson@bengtsfors.se

Crister Blüme
Destinationsutvecklare
0531-52 68 87
crister.blume@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juni 2024
Sidan publicerad av: Crister Blüme