Lyckad konferens om cirkulär och innovativ företagssamverkan i Dals Långed
.jpg)
Konferensens huvudtalare Per Holst från Återbygget inspirerade deltagarna med insikter om cirkulär samverkan och vikten av att våga tänka nytt. Fotograf: Lisa Dohlnér Lundwall
Engagemang, inspiration och konkreta lösningar genomsyrade konferensen om cirkulär och innovativ företagssamverkan i Dals Långed. Ett femtiotal deltagare samlades 13 februari på Mustadfors Folkets Hus för en dag fylld av givande diskussioner, idéutbyten och föreläsningar. Vår huvudtalare Per Holst från Återbygget delade sina erfarenheter och satte tonen för samtalet. Eftermiddagen resulterade i en rad nya idéer och samarbeten att arbeta vidare med - ett viktigt steg mot en grönare framtid.
Fokus på cirkulär samverkan och innovation
Konferensen arrangerades med syftet att skapa nya samarbeten och förutsättningar för hållbar och innovativ utveckling. Deltagarna, som bestod av företagare, entreprenörer och representanter från olika verksamheter, fick möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och utbyta konkreta idéer om hur vi kan arbeta mer cirkulärt.
Under dagen fick deltagarna ta del av konkreta exempel på innovativa lösningar och företagssamverkan, erfarenheter av återbruk och cirkulära möjligheter samt information om hur företag kan få stöd i att utveckla hållbar och innovativ företagssamverkan.
Exempel på lyckade satsningar
Ett av inslagen var presentationen av RiK Symbios Bengtsfors – en cirkulär satsning där industri, hantverk, design och konst förenas, vilket har resulterat i flera nya affärsmöjligheter och cirkulär företagssamverkan. Vidare delade Coompanion med sig av kunskap om hur företag kan utveckla hållbara affärsmodeller och samarbeten.
Arena Skog, Gröna Klustret, Hushållningssällskapet och Wargön Innovation bidrog med exempel på lyckade satsningar och berättade om hur de kan hjälpa till i den gröna omställningen. Arena Skog lyfte vikten av att skapa en neutral plattform för skogliga frågor och hur skogsbruket kan bli en central del av den cirkulära ekonomin. Gröna Klustret delade med sig av insikter kring hållbara livsmedelskedjor och hur samverkan kan stärka lokal produktion. Wargön Innovation presenterade konkreta exempel på utveckling och uppskalning av cirkulära textila lösningar i en unik innovationsmiljö.
Inspiration från företag och föreläsare
Företagen Trallen, SJB Bygg, Dvala Rent & Reprint samt Center of Circulation visade också hur företagssamverkan skapar nya möjligheter och cirkulära affärer. Genom sina innovativa projekt demonstrerade de hur material kan återbrukas och resursflöden optimeras, vilket inspirerade många av deltagarna att utforska liknande lösningar i sina egna verksamheter.
.jpg)
Jörgen Magnusson Trallen, Maria Vogler SJB och Nima Kolyaei SJB delade med sig av hur företagssamverkan skapat nya cirkulära affärsmöjligheter, bland annat har träspill fått nytt liv som hållbara lastpallar och specialemballage. Fotograf: Lisa Dohlnér Lundwall
Matilda Maroti Center of Circulation och Viktoria Fagerlind Dvala Rent & Reprint delade med sig av konkreta exempel på hur de, med stöd av Wargön Innovations unika innovationsmiljö, har utvecklat och skalat upp sina cirkulära erbjudanden inom textil. Fotograf: Jeanette Lindh Svanqvist
.jpg)
Per Holst betonar vikten av att vara modig och samverka för att göra den gröna omställningen lönsam. Fotograf: Lisa Dohlnér Lundwall
Återbygget
Konferensens huvutalare var Per Holst som är VD på Återbygget, ett socialt företag med fokus på människor och miljö som jobbar med cirkulära flöden inom byggsektorn. Per gav oss många insikter och betonade vikten av samverkan och mod att tänka nytt.
Pers ord inspirerade många och satte igång en rad diskussioner om hur vi kan omsätta dessa tankar i praktisk handling.
Det är när en vågar kliva utanför sin trygga låda och samarbeta som det börjar hända saker. Det går att göra
den gröna omställningen lönsam om
vi ger oss tid att mötas, betonade Per Holst från Återbygget.
Engagerande workshop om cirkulär samverkan
En av höjdpunkterna under konferensen var vår workshop, där deltagarna med stort engagemang identifierade en rad nya möjligheter till cirkulär och innovativ företagssamverkan. På vår symbioskarta finns nu ytterligare en rad olika möjligheter i form av olika resurser som restströmmar, kompetenser, tjänster, utrustning och produktionsmöjligheter samt specifika behov och önskemål om företagssamverkan. Vi kommer nu sammanställa och jobba vidare med de olika möjligheterna samt ta kontakt med er som önskar gå vidare med utveckling och samarbeten.
.jpg)
Deltagarna bidrog med stort engagemang och många nya idéer under workshopen. Från vänster i bild: Hannes Nelson och Johan Nelson från AH Production, Ann Palmnäs Palmnäs & Co samt Fredrik Johansson IUC Väst. Fotograf: Lisa Dohlnér Lundwall
.jpg)
Hanna Wessman från Västra Götlandsregionen berättade om Hållbarhetschecken som är ett finansiellt stöd för att hjälpa företag att utveckla cirkulära lösningar. Fotograf: Lisa Dohlnér Lundwall
Stöd och finansieringsmöjligheter
Västra Götalandsregionen var också på plats och informerade om finansiella stöd, som Hållbarhetschecken, som kan hjälpa företag att utveckla sina hållbara affärsmodeller och investeringar.
Mer information om regionens företagsfinansiering, Hållbarhetschecken samt kontaktuppgifter hittar du här: Företagsfinansiering (länk) Länk till annan webbplats.
En lyckad dag med framtida möjligheter
Sammanfattningsvis var konferensen mycket lyckad, och vi har nu med oss en rad nya idéer och samarbeten att arbeta vidare med.
Vi som arrangerade vill ge ett stort tack till alla deltagare och föreläsare som gjorde dagen möjlig – tillsammans skapar vi en mer hållbar framtid!

Aktiviteten genomförs inom projektet Företagssamverkan för hållbarhet och innovation Länk till annan webbplats. som är finansierat av Europeiska regionalfonden och Fyrbodals kommunalförbund.
Kontakt
Jeanette Lindh Svanqvist
Näringslivs- och tillväxtutvecklare
0531-52 60 44
jeanette.lindh.svanqvist@bengtsfors.se
Crister Blüme
Destinationsutvecklare
0531-52 68 87
crister.blume@bengtsfors.se