Stort intresse för finansieringsmöjligheter inom hållbar företagsutveckling

Bild på företagare och aktörer som kom till finansiseringsseminariet för att diskutera finansieringsmöjligheter och hållbar utveckling

Intresse och framtidsfokus – seminariet samlade företagare och aktörer för att diskutera finansieringsmöjligheter och hållbar utveckling. Deltagarna som syns på bilden är från vänster: Dan Gunnardo Dalslands miljö- och energikontor, Johanna Malmberg NB Kyl & VVS Konsulter, Iréne Malmberg eDIT, Robert Henriksson Måleripartner, Hannes Nelson Rask AH Production, Camilla Johansson IUC Väst, Håkan Martin Nordqvist Nordic Investments, Karl Lindblad Energimyndigheten, BengtWallin NSS Water, Kristoffer Ljung Åmåls kommun, Simon Ödman Dalslands miljö- och energikontor, Christel Thuresson Fyrbodals kommunalförbund, Peter Carlsson Chalmers Industriteknik, Åsa Larsson EKN (Exportkreditnämnden), Angelika Samuelsson Dalslands miljö- och energikontor och Moa Boëtius Västra Götalandsregionen. Foto: Jeanette Lindh Svanqvist

Vilka möjligheter finns för Dalslands företag att växa och bli mer hållbara? Den 6 maj samlades 25 företagare och aktörer i Bengtsfors för ett seminarium om energiomställning och hållbar tillväxt. Under seminariet presenterades både konkreta lokala företagsexempel samt stöd- och finansieringsmöjligheter som ger små och medelstora företag chansen att både utvecklas hållbart och stärka sin konkurrenskraft inför framtiden.

Seminarium om finansiering och hållbar tillväxt

Finansieringsseminariet gav deltagarna en unik möjlighet att samlat ta del av de många stöd- och finansieringsmöjligheter som finns tillgängliga för företag i regionen. Seminariet, som arrangerades på initiativ av Chalmers Industriteknik och projektet EnerGo i samarbete med Dalslands kommuner, syftade till att ge företagen verktyg för att möta de olika utmaningar och möjligheter som energiomställning, innovation och hållbar tillväxt innebär.

Uppmaning till företagen - ta tillvara på möjligheterna

Jeanette Lindh Svanqvist från Bengtsfors kommun och Kristoffer Ljung från Åmåls kommun inledde seminariet med att välkomna deltagarna och lyfte vikten av att ta tillvara på de möjligheter som presenterades under dagen.

Det finns enormt många möjligheter för företag att växa genom energiomställning, hållbarhetsarbete och innovation – och samtidigt få stöd och finansiering längs vägen. Vi vill verkligen uppmana företagen att ta vara på de resurser som finns. Det stärker verksamheten både på kort och lång sikt, och bidrar till ökad konkurrenskraft, betonade de.

Bild på Peter Carlsson Chalmers Industriteknik som presenterar projektet EnerGo

EnerGo i fokus – Peter Carlsson från Chalmers Industriteknik berättar om möjligheterna för företag att få hjälp i sin energiomställning. Foto: Jeanette Lindh Svanqvist

EnerGo - stöd för energiomställning och innovation

Peter Carlsson från Chalmers Industriteknik – som både var en av arrangörerna bakom seminariet och dagens moderator – tog därefter vid. Han inledde med att berätta om det stöd som projektet EnerGo erbjuder företag i deras energiomställning, bland annat genom tillgång till nätverk, expertkunskap och stöd i test- och demonstrationsprocesser.

Många aktörer med en gemensam vilja att stötta näringslivet

Förmiddagen fortsatte med presentationer från en rad verksamheter som alla ger olika former av stöd till hållbar företagsutveckling: Västra Götalandsregionen, IUC Väst, Almi Väst, Exportkreditnämnden, Dalslands miljö- och energikontor samt Energimyndigheten. Tillsammans gav de en bred bild av hur företag kan få stöd i sin gröna omställning och affärsutveckling.

Fotografier på talarna. En stor bredd av stöd och finansieringsmöjligheter för grön omställning och företagsutveckling presenterades av Moa Boëthius från Västra Götalandsregionen, Kristina Nyström och Camilla Johansson IUC Väst, Bengt Raner Almi Väst, Åsa Larsson EKN (Exportkreditnämnden), Simon Ödman och Angelika Samuelsson Dalslands miljö- och energikontor samt Karl Lindblad Energimyndigheten. Foto: Jeanette Lindh Svanqvist

En stor bredd av stöd och finansieringsmöjligheter för grön omställning och företagsutveckling presenterades av Moa Boëthius från Västra Götalandsregionen, Kristina Nyström och Camilla Johansson IUC Väst, Bengt Raner Almi Väst, Åsa Larsson EKN (Exportkreditnämnden), Simon Ödman och Angelika Samuelsson Dalslands miljö- och energikontor samt Karl Lindblad Energimyndigheten. Foto: Jeanette Lindh Svanqvist

Faktaruta med information

För mer information om de olika finansierings- och stödmöjligheterna som presenterades under seminariet se nedan faktaruta.

Foto på Lokala företag inspirerar till hållbar utveckling. Robert Henriksson från Måleripartner och Hannes Nelson Rask från AH Production berättar om hur de, med stöd från Klimatklivet och Hållbarhetschecken, tagit viktiga steg mot en grön omställning – från fossilfri uppvärmning till innovativt återbruk av spillmaterial. Foto: Camilla Johansson

Lokala företag inspirerar till hållbar utveckling. Robert Henriksson från Måleripartner och Hannes Nelson Rask från AH Production berättar om hur de, med stöd från Klimatklivet och Hållbarhetschecken, tagit viktiga steg mot en grön omställning – från fossilfri uppvärmning till innovativt återbruk av spillmaterial. Foto: Camilla Johansson

Lokala exempel på framgång

Två lokala företag delade med sig av sina framgångshistorier. Robert Henriksson driver flera företag i Bengtsfors, inklusive Måleripartner och ett fastighetsbolag. Robert berättade hur han, med stöd från Dalslands energi- och klimatrådgivare, kunde ansöka till Klimatklivet via sitt fastighetsbolag och få ekonomiskt bidrag för att övergå till fossilfri uppvärmning. Ett tydligt steg mot en mer hållbar verksamhet.

Hannes Nelson Rask från AH Production i Åmål lyfte hur företaget genom Västra Götalandsregionens Hållbarhetscheck kunde ta in expertis för att återbruka spillmaterial från produktionen av sina duschväggar. Det som tidigare gick till energiåtervinning används nu i nya designprodukter. Under processen fick de också värdefull hjälp av IUC Väst för att ta fram en hållbarhetsplan för företaget.

Både Robert och Hannes rekommenderar andra att utforska de olika stöd- och finansieringsmöjligheter som finns.

Nytt finansieringsseminarium i höst

Seminariet visade tydligt att det finns goda möjligheter till både rådgivning, nätverk och finansiering för företag som vill ta kliv mot en mer hållbar framtid och konkurrenskraft. För företag i Dalsland finns det en rad verktyg och samarbetspartners att ta stöd av för att stärka sin konkurrenskraft och utvecklas i rätt riktning.

Håll utkik! I höst återkommer vi med ytterligare ett seminarium på samma tema så att fler företag i Dalsland kan ta del av alla finansierings och stödmöjligheter som finns att tillgå.

Stöd och möjligheter för hållbar tillväxt

Vill du utveckla ditt företag? I denna faktaruta hittar du information från de finansierings- och stödaktörer som deltog på vårt seminarium. Här presenteras olika stödformer som kan hjälpa dig att stärka konkurrenskraften, finansiera innovationer och genomföra en grön omställning.

Du kan ta kontakt direkt med aktörerna för mer information, men du är också alltid välkommen att vända dig till din kommuns näringslivsansvariga för vägledning och stöd.

Chalmers Industriteknik / EnerGo

EnerGo är ett projekt som genomförs av Chalmers Industriteknik tillsammans med GU Ventures och Chalmers Ventures som kopplar samman små och medelstora företag (SMF), forskare och offentliga aktörer för att stödja energiomställning och innovation i Västsverige.

Erbjudande / Stöd

  • Kompetensutveckling: möjlighet att ta del av senaste forskningen och teknologin inom energiområdet
  • Tillgång till testbäddar: möjlighet att testa sina lösningar under realistiska förhållanden i samarbete med behovsägare
  • Affärsutveckling: stöd i affärsutveckling och strategisk rådgivning för att nå kommersialisering av nya produkter
  • Nätverksmöjligheter: knyta kontakter med andra smf, forskningsinstitutioner och branschaktörer för kunskapsutbyte och samarbete
  • Innovationsstöd: hjälp att identifiera och utveckla forskningsnära innovationer som kan skapa konkurrensfördelar
  • Kundnätverk: bygga relationer med energiintensiva företag och distributionssystemoperatörer som kan bli framtida kunder
  • Ökad synlighet: bli en del av ett innovativt projekt som kan öka företagets synlighet och attraktionskraft på marknaden
  • EnerGo finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen samt medfinansieras från EU.

Kontakt

Peter Carlsson, peter.carlsson@chalmersindustriteknik.se

Webbplats: EnerGo Länk till annan webbplats., Chalmers Industriteknik Länk till annan webbplats.

 

Västra Götalandsregionen (VGR)

VGR erbjuder olika typer av ekonomiskt stöd för hållbar affärsutveckling i Västra Götaland.

Erbjudande / Stöd

  • Checkar: bidrag för att stärka företagets konkurrenskraft genom strategiska satsningar inom digitalisering, hållbarhet och internationalisering. Stöd upp till 500 000 kr.
  • Hållbarhetscheck: stöd för att ta in expertis och utveckla hållbara affärsmodeller och processer.
  • Digitaliseringscheck: stöd för att hjälpa företag att implementera digitala lösningar och effektivisera verksamheten.
  • Internationaliseringscheck: stöd fö företag som vill expandera på internationella marknader.
  • Såddlån: stöd för tidiga investeringar i innovativa affärsidéer. Stöd 50 000–850 000 kr (35–50 % medfinansiering).
  • FoU-kort: finansiering för forskning och utveckling i samarbete med akademi eller forskningsinstitut. Stöd upp till 700 000 kr.
  • Investeringsstöd: stöd till företag som vill investera för att utöka produktionskapaciteten inom de kommuner i Västra Götaland som tillhör de nationella stödområdena, det vill säga kommuner i Dalsland, delar av Fyrbodal och norra Skaraborg. Stöd 50 000–2 000 000 kr. Ansökningar över 25 mkr hanteras av Tillväxtverket.

Kontakt

Moa Boëthius, moa.boethius@vgregion.se
Hanna Wessman, hanna.wessman@vgregion.se
Linnea Eriksson, linnea.ellen.eriksson@vgregion.se

Webbplats: Västra götalandsregionen Företagsfinansiering Länk till annan webbplats.

 

Almi Väst

Almi erbjuder finansiering och affärsutveckling till växande företag.

Erbjudande / Stöd

  • Affärsutveckling med expertstöd och rådgivning för att utveckla affärsmodeller, hållbarhetsarbete och strategiska satsningar.
  • Finansiering för investeringar som stärker företagets tillväxt och konkurrenskraft. Lån för produkt-/marknadsutveckling, maskiner, rörelsekapital.
  • Grönt lån för energiomställning, stöd för hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar energieffektivitet.
  • Riskkapital för innovativa företag med tillväxtpotential, ofta i samarbete med andra investerare.
  • Komplettering av bankfinansiering, en möjlighet att kombinera Almis finansiering med banklån för att skapa en stabil ekonomisk grund.

Kontakt

Kontaktuppgifter till rådgivarna på Almi Väst Länk till annan webbplats.

Webbplats: https://www.almi.se Länk till annan webbplats.

 

EKN - Exportkreditnämnden

Exportkreditnämnden (EKN) är en statlig myndighet med uppdrag att främja svensk export och svenska företags internationalisering. EKN:s garantier är till för banker, exporterande företag i alla storlekar samt underleverantörer till exporterande företag. EKN är en del av lösningen för en exportsatsning genom att underlätta finansiering - för såväl exporterande företag som underleverantörer - och säkra betalningarna.

Erbjudande / Stöd

  • Underlättar bankfinansiering.
  • Säkrar betalningen i exportaffärer.
  • Möjliggör konkurrenskraftiga kreditvillkor.

Kontakt

Åsa Larsson, asa.larsson@ekn.se

Webbplats: Exportkreditnämnden EKN Länk till annan webbplats.

 

IUC Väst – Industry In West

Utvecklingspartner för industriföretag i Fyrbodal. IUC Väst är en regional och långsiktig partner för små och medelstora industriföretag i Fyrbodal. Vi stöttar företag i utveckling, effektivisering och hållbar omställning – från idé till verklighet.

Erbjudande / Stöd

  • Verksamhetsutveckling: vi hjälper företag identifiera förbättringsområden och öka sin konkurrenskraft.
  • Affärsutveckling via Industriell Dynamik: genom vårt nätverk får företag tillgång till experthjälp som gör verklig nytta – när den behövs.
  • Digitalisering: vägledning i hur digitala verktyg kan effektivisera och stärka affärsprocesser.
  • Effektiv produktion: Lean, 5S och andra metoder för att minska slöseri och optimera flöden.
  • Cirkularitet: stöd i att utveckla cirkulära och hållbara affärsmodeller.
  • Energiomställning: analyser och handlingsplaner för att minska klimatpåverkan.
  • Additiv tillverkning (3D-printing): rådgivning och kunskap om nya produktionsmöjligheter och teknologier.
  • Kompetensutveckling: insatser för att stärka medarbetares kompetens inom teknik, produktion och ledarskap

Kontakt

Kontaktuppgifter till IUC Väst Länk till annan webbplats.

Webbplats: IUC Väst Länk till annan webbplats.

 

Energimyndigheten

Energimyndigheten leder energiomställningen genom att finansiera innovation, forskning och investeringar.

Erbjudande / Stöd

  • Affärsutvecklingsstöd och forsknings-/innovationsstöd: stöd för företag och forskningsprojekt som utvecklar nya lösningar inom energi och hållbarhet.
  • Industriklivet: Finansiering för industriprojekt som minskar klimatpåverkan och bidrar till Sveriges klimatmål.
  • Impact Innovation-programmet: stöd till innovativa projekt som skapar hållbara lösningar och driver energiomställningen framåt.
  • Samverkan med Klimatklivet, Grön teknik, EU-stöd m.fl. – Möjlighet att kombinera olika stödformer för att maximera effekten av hållbara investeringar.

Kontakt

Här hittar du kontaktuppgifter och kan du läsa mer om Energimyndigheten, stöd och bidrag samt utlysningar:
Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Stöd och bidrag att söka på energiområdet Länk till annan webbplats.
Utlysningar och stöd Länk till annan webbplats.

Kontakt

Jeanette Lindh Svanqvist
Näringslivs- och tillväxtutvecklare
0531-52 60 44
jeanette.lindh.svanqvist@bengtsfors.se

Crister Blüme
Destinationsutvecklare
0531-52 68 87
crister.blume@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juni 2025
Sidan publicerad av: Jeanette Lindh Svanqvist