Allas ansvar att förhindra smittspridning

Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset. 

Stäng meddelande

Invigning av skulpturen "Cafédamer i Bengtsfors"

Cafedamer på Bengtsfors

Cafédamer på Bengtsfors. Foto: Niklas Eriksson

I Stenhallen vid Bengtsfors bibliotek invigdes skulpturen ”Cafédamer på Bengtsfors” den 30 januari. Ursprunget till konstverket är ett foto från 30-talet där fyra damer är på väg till Café Börsen, som var ett av många caféer i Bengtsfors vid tiden för fotot. Konstsmeden Jessica Fleetwood bor i Fröskog och har fått äran att bidra till den offentliga utsmyckningen av Stenhallen.

- Det är intressant att lyfta fram kvinnorna i historien, säger Jessica när vi pratar med henne några dagar innan invigningen. Det blev några helt vanliga kvinnor som vi inte vet så mycket om, fortsätter hon. De hette Kerstin Forsberg, Elsa Johansson, Greta Eldh och Greta Johansson.

Konstverket ska utgöra en rumsavdelare till återlämningsdisken i Stenhallen utanför bibliotekets entré i Bengtsfors.

- Det började när jag gick min masterutbildning på Steneby, då jag hade en utställning i Stenhallen, berättar Jessica. Stenhallen är ju väldigt fin med sniderier och stora fönster, men det var en bokhylla som jag inte tyckte passade in vid återlämningsdisken. Efter att ha funderat några dagar kom jag med ett förslag till biblotekarien Kerstin Vogel för att ersätta bokhyllan, och så var det igång.

- Det finns en textilvepa med två gubbar i hatt, och en grind i smide med fiskar, så smide skulle passa in, tyckte Jessica.

Jessica Fleetwood jobbar oftast genom att först teckna bilden i kol. Linjerna ska sedan bli bärande delar i smidet.

- Jag har som signum att smida exakta teckningslinjer, säger Jessica, Hon vill vara linjernas rörelser trogen i smidet. Ibland gör hon stödlinjer och lite förfinade fästen. På offentliga konstverk är det viktigt att det är stabilt. Smidet är tidskrävande och det har gett ansiktena ett levande uttryck.

- Varenda ögonbryn och mun kan ta en halv dag, berättar Jessica. Det är så många värmningar av smidet och sedan ska det svetsas på baksidan.

Under invigningen höll kulturchefen tal. Det var också uppknytning av det blå bandet som täckte konstverket och musik från elever vid Strömkullegymnasiets samt en dialog mellan bibliotekarie Kerstin Vogel och Jessica Fleetwood.

Invigning

Dialog mellan Jessica Fleetwood och bibliotekarie Kerstin Vogel

Cafédamer på Bengtsfors

Foto: Niklas Eriksson

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juni 2019
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson