Allas ansvar att förhindra smittspridning

Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset. 

Stäng meddelande

Var med och rädda liv som SMSlivräddare

Bild

Var med och rädda liv genom att anmäla dig som SMSlivräddare. Genom  en SMSlivräddar-app på din telefon blir du notifierad om hjärtstopp i din närhet.

SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Sedan 2010 har systemet använts för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.

Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Dessa data publicerades 2015 i en välrenommerad vetenskaplig tidskrift.

Under 2015 inleddes en teknikutveckling och SMSlivräddare systemet bygger nu på en mobilapplikation som laddas ner till användarens mobiltelefon. SMSlivräddare systemet använder sig numera av GPS teknik
för att positionera de frivilliga och detta gör att det går snabbare och  mer exakt. Den nya tekniklösningen möjliggör också att data från Sveriges Hjärtstartarregister inkorporeras i appen.

För att delta som SMSlivräddare ska du vara 18 år och ha genomgått en kurs i hjärt-lungräddning.

Här kan du läsa mer om SMSlivräddare samt anmäla dig.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Niclas Henriksson
Funktionsansvarig förebyggande
0531-52 61 11
niclas.henriksson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 februari 2018
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson