Kostenheten sätter guldkant på de äldres tillvaro

Foto: Niklas Eriksson

Påskafton, lill-lördag, kanelbullens dag, kräftskiva - kostenheten är noga med att uppmärksamma årets mathöjdpunkter för våra äldre. Nu är måltiderna med guldkant satta för 2020, se lista nedan.

Guldkant 2020 gäller boende på våra särskilda boenden, korttidsenheten och inom hemtjänsten. Några tillfällen är undantagna brukare inom hemtjänsten, se markering i texten.

Måndag 6 januari - Trettondag jul

Vi avrundar julfirandet genom att servera lutfisk med tillbehör och ris á la Malta till efterrätt.

Lördag 1 februari - Lördagsmys*

Vi serverar ostbricka med tillbehör.

Tisdag 25 februari - Fettisdagen

Det serveras självklart semla till efterrätt.

Onsdag 4 mars - Önskedag Solbacken

Solbacken bestämmer menyn denna dag.

Onsdag 11 mars - Publunch

Vi firar lillördag med en publunch och serverar schnitzel med stekt potatis.

Onsdag 25 mars - Våffeldagen

Vi serverar våfflor med sylt och grädde till efterrätt.

Lördag 11 april - Påskafton

Vi bjuder på traditionsenlig påskmat.

Onsdag 22 april - Önskedag Granåsgården

Granåsgården bestämmer menyn denna dag.

Torsdag 30 april - Valborgsmässoafton

Vi serverar smörbakad torsk med vitvinssås och dillslungad potatis. Till efterrätt citroncheesecake.

Onsdag 13 maj - Önskedag Korttidsenheten

Korttidsboendet Bengtsfors bestämmer menyn denna dag.

Torsdag 21 maj - Kristi Himmelsfärdsdag

Vi serverar en rabarberpaj med vaniljsås till efterrätt.

Lördag 30 maj - Pingstafton*

På pingstafton serveras smörgåstårta till kvällsmat.

Lördag 6 juni - Nationaldagen

På Sveriges nationaldag dukar vi fram inkokt lax med kall örtsås, färskpotatis och sockerärtor. Till efterrätt serveras nationaldagsbakelse.

Fredag 19 juni - Midsommarafton

Detta firar vi enligt tradition med sill, färskpotatis och klassiska tillbehör. Till efterrätt serverar vi en jordgubbstårta.

Söndag 14 juli - Viktoriadagen

Viktoriadagen till ära serveras prinsessbakelse till efterrätt.

Fredag 24 juli - Fredagsmys*

Fredagsmys med ostbricka och cider.

Onsdag 5 augusti - Publunch

Vi serverar publunch med fläskfilé, pepparsås, potatisgratäng och till dessert blir det äpplepaj med vaniljsås.

Fredag 9 september - Kräftskiva**

Dags för klassisk kräftskiva.

Torsdag 1 oktober - Önskedag Björklunda

Björklunda bestämmer menyn denna dag.

Söndag 4 oktober - Kanelbullens dag

Det bjuds på kanelbullar till kaffet.

Torsdag 15 oktober - Måltidens dag

Vi uppmärksammar dagen med att servera fläskfilé med potatisgratäng och svampsås samt honungsglaserade rotfrukter. Lunchen avslutas med blåbärsbrownie och grädde.

Fredag 6 november - Pubkväll*

Det serveras sheperds paj med trädgårdssallad samt en vinägrett.

Torsdag 12 november - Önskedag Kolaregården

Kolaregården bestämmer menyn denna dag.

Söndag 29 november - Första Advent*

När första adventsljuset tänts så firar vi med glögg och pepparkakor.

Torsdag 10 december - Nobeldagen

Vi serverar trerätters lunch.
Förrätt: Laxrulle
Varmrätt: Fläskfilé med rödvinssås och stekt potatis.
Efterrätt: Nobelbakelse

Söndag 13 december - Lucia

Vi myser med glögg, lussebullar och pepparkakor.

Tisdag 24 december - Julafton

Vi bjuder på traditionsenlig julmat med tårta till efterrätt.

Tisdag 31 december - Nyårsafton

Vi serverar en nyårsmeny med vinbräserad nötstek med skysås och en potatisterrin. Till efterrätt pannacotta surprice.

* Kvällsmat/fika som inte serveras brukare inom hemtjänsten

** ersätts med kräfttallrik för brukare inom hemtjänsten

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 januari 2020
Sidan publicerad av: Anna Sandström