• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Bengtsfors kommun har börjat testa medarbetare inom vård och omsorg för covid-19

Bengtsfors kommun har börjat testa medarbetare inom vård och omsorg för covid-19

Bild på provtagning från Västra Götalandsregionen. Foto: Fredrik Malmlund/VGR

Nu har Bengtsfors kommun börjat testa medarbetare inom vård och omsorg för covid-19. Testet är frivilligt och varje chef ska komma överens med aktuell medarbetare som ska testas. Målet är att snabbt identifiera alla med lätta sjukdomssymptom som inte är smittade av covid-19 så att de kan återgå till jobbet.

Vi följer Västra Götalandsregionens riktlinjer kring provtagning i form av egentest för covid-19 av medarbetare inom vård och omsorg som uppvisar symtom på luftvägsinfektion. Motivet till provtagning är att möjliggöra återgång till arbetet så tidigt som möjligt för strategiskt utvalda verksamheter. Om någon medarbetare konstateras smittad av covid-19 vid testet ska den personen följa Folkhälsomyndighetens och övriga myndigheters råd och regler för smittade personer.

Vi har många medarbetare som är hemma med lindriga symptom, precis som de ska vara enligt de rekommendationer som gäller. Om vi kan testa och se att de inte är smittade med covid-19 kan vi få dem tillbaka till arbetet fortare och det gynnar alla våra brukare och patienter, som möts av ordinarie personal i så stor omfattning som möjligt, säger enhetschef Anna Ask och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Stina Leander.

Så genomförs testet

Medarbetare och chef kommer överens om att test ska genomföras. Medarbetare anmäler sig för testning efter att chef har gett ok. Testmaterial körs hem till medarbetare, som identifierar sig med Bank-ID i en testportal och sedan genomför testet. Materialet fraktas till en utsedd vårdcentral. Provsvar lämnas till medarbetaren via testportalen. Medarbetaren får meddela provsvaret till sin chef. Beroende på vad svaret visar kommer medarbetare och chef överens om återgång till arbete eller fortsatt sjukskrivning. Om någon testar positivt för covid-19 går det också en signal via systemet till smittskyddet i Västra Götaland.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 augusti 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson