Vinnarna av Olga Birkfelts konstpris 2020

Moira Nilsson och Evelina Björnqvist är årets vinnare av Olga Birkfelts konstpris. Foto: Katrin Thoor

Idag presenterades vinnarna av Olga Birkfelts konstpris som är instiftat för att uppmuntra och förstärka den betydande konstnärstradition som finns i Bengtsfors kommun. I år utsågs två vinnare som delar på prissumman, det är Moira Nilsson och Evelina Björnqvist.

De deltagande konstnärerna ställer ut sina verk i Bengtsfors konsthall och i år visades utställningen för allmänheten digitalt med anledning av pandemin. Prissumman är 20 000 kronor och delas ut på vårens sista kommunfullmäktigemöte. Tävligen är för konstnärer upp till 25 år som är eller har varit skriven i Bengtsfors kommun.

Vinnare utses av en jurygrupp bestående av; en bildlärare från Strömkullegymnasiet, en etablerad konstnär, kommunens kulturchef, föregående års vinnare och en politiker utsedd av kommunstyrelsen.

Moira Nilsson

Tilldelas 10 000 kronor ur fonden för Olga Birkfelts konstpris

Moiras vävar inspirerar. Hon har jobbat med spännande kontraster, täthet och genomsläpplighet, mjukhet/värme och en känsla av isighet. Hon leder oss in i fina materialmöten som lockar oss att beröra verken. En uppfattar en fin känsla av tid och att naturen stilla tar över och bäddar in oss i grönskan. En hel upplevelse från ögat till handen.

Vi hoppas att med detta pris ge Moira ett litet utrymme att fortsätta med sitt textila utforskande och känslan av att vi tycker att hon är på rätt väg.

Här kan du se Moiras tävlingsbidrag.

Evelina Björnqvist

Tilldelas 10 000 kronor ur fonden för Olga Birkfelts konstpris

Evelina ger oss en plats att sitta på, gunga i, där man kan finna vila och sysselsättning när man i ovisshet väntar på något. Här finns hårda material som känns mjuka där det taktila överraskar. Vi tycker om den gungande formen i trä som både i form och material skapar trygghet. En vacker form och en fin helhet.

Vi hoppas att med detta pris ge Evelina uppmuntran att fortsätta sitt undersökande och sin lek med form och material som möter kropp och det rum som objektet/möbeln det befinner sig i.

Här kan du se Evelinas tävlingsbidrag.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 maj 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson