• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Försenad leverans av Chromebooks till Bengtgården och Strömkullegymnasiet

Försenad leverans av Chromebooks till Bengtgården och Strömkullegymnasiet

Chromebook. Foto: Niklas Eriksson

Covid-pandemin påverkar oss lokalt på många sätt. Nu får vi också känna av Kinas produktionsnedgång under våren. Det i kombination med ett beslut av USAs handelsdepartement har gjort att vårens beställning av digitala skolverktyg, så kallade Chromebooks, ännu inte har levererats till oss som planerat. I huvudsak drabbar det Bengtsgården, som beställt utbyte av praktiskt taget hela sin uppsättning Chromebooks, och förseningen är en stor störning för verksamheten. Leveransförseningen drabbar också Strömkulles elever i årskurs ett.

IT-enheten har jobbat intensivt med leverantören för att få fram ersättningsutrustning, men leverantören har ännu inte fått till någon komplett lösning på problemen.

Vi hoppas på klara besked de närmsta dagarna, så att vi vet vad vi har att planera efter, säger IT-chef Marcus Holm.

Bakgrund

USAs handelsdepartement har från och med den 22 juli 2020 lagt till ett antal amerikanska företag i sin enhetslista, som är relaterad till export- och handelskontroll. Att finnas på listan innebär att företagen behöver särskild licens för att leverera komponenter eller teknik till dessa verksamheter. Ett av företagen som lagts till på listan arbetar med vår leverantör för att producera vissa Lenovo Chromebooks och andra PC-modeller för skolor och utbildning.

Efter att ha tagit del av den nya amerikanska bestämmelsen har leverantören agerat på flera sätt. Företaget ordnar nu alternativa platser för nytillverkning av berörda produkter, för att säkerställa att standarder och tillämpade handelsregler följs. Oavsett dessa åtgärder kommer leveransen av våra beställningar påverkas.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 augusti 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson