Nu upphör besöksförbudet på särskilda boenden

Illustration: Sofia Magnusson och Anna Sandström, Bengtsfors kommun

Regeringen har beslutat att besöksförbudet på landets äldreboenden ska upphöra från 1 oktober. Bakgrunden är att smittspridningen minskar i samhället och boendena har säkerställda arbetssätt och rutiner för att förhindra smittspridningen. Besöksförbudet har varit påfrestande för många äldre som känt sig ensamma och ofrivilligt isolerade.

Det är verksamheten som ansvarar för att besöken sker på ett säkert sätt, samtidigt som varje besökare har ett ansvar att följa råd och rekommendationer för minskad smittspridning.

Det här gäller vid besök på våra särskilda boenden efter 1 oktober

  • Känner du dig sjuk med symtom som till exempel hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående eller muskel- och ledvärk ska du inte besöka oss. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Besök ska bokas i förväg så att vi inte får för många besökare samtidigt. Ring aktuell avdelning och boka.
  • Begränsa hur många som kommer och besöker per tillfälle. Vi ser gärna att det är max två personer. Lägenheterna är inte så stora och det är viktigt att kunna hålla 2 meters avstånd.
  • För de som inte vill göra besök i den anhöriges lägenhet finns möjlighet att träffas vid våra besöksskärmar (plexiglasskärmarna) inomhus. Det bokas också via avdelningarna.
  • Registrera dig som besökare i anslutning till boendets entré. Information om hur du gör finns där. Det är viktigt så vi vet vem som varit på besök om det uppstår ett behov av smittspårning.
  • Tvätta händerna vid hygienstationen innanför entrén på boendet. Använd gärna visir vid besöket om ni kommer vara närmare den boende än två meter. Engångsvisir och information finns vid hygienstationen/entrén.
  • Håll avstånd under besöket, så väl till din anhöriga som till personal och övriga boende.
  • Vi ser gärna att ni stannar i den anhörigas lägenhet eller vid besöksskärmen, undvik gemensamma utrymmen.

Besöksrutinerna kan komma att ändras vid behov. Aktuella riktlinjer kommer att finnas publicerade här på vår hemsida.

Anhöriga har fått brev hem med information om våra råd. Här kan du ladda ner/läsa hela brevet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 oktober 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson