Madelene Enarsson blev årets eldsjäl i tävlingen årets kökshjälte

Madelene Enarsson, foto: Sofia Magnusson

Madelene Enarsson från Bengtsfors kommun blev årets vinnare i kategorin Årets eldsjäl. Och Lidköpings kommun blev vald till Årets kommun. Vinnarna i Årets kökshjälte presenterades idag av landshövding Anders Danielsson.

I stället för en vinnare beslutade vi oss för att göra två kategorier, Årets eldsjäl och Årets kommun, säger Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland. Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Vi vill uppmärksamma dessa eldsjälar som kämpar med begränsad budget.

Grattis Madelene!

Madelene Enarsson från Bengtsfors kommuns måltidsenhet vann pris för årets eldsjäl med den här motiveringen:

Madelene har ett brinnande intresse av att knyta kontakter med lokala producenter och livsmedelsföretag. Hon strävar efter att kunna servera närproducerade råvaror efter säsong i alla sina kök. Hon tar också hjälp av lokala producenter för att utbilda sin egen personal.

Bakgrund

Sedan 2014 driver Länsstyrelsen tillsammans med Västra Götalandsregionen ett projekt som stöttar både livsmedelsproducenter och kommuner. Målet är att det ska bli mer lokalproducerad mat i samtliga 49 kommuners offentliga kök i Västra Götalands län.

Med priset Årets kökshjälte vill Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionenuppmärksamma allt bra arbete som görs. På sikt leder det till att det lagasmer mat med svenska och lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inomäldreomsorg. De som har nominerats är kockar, upphandlare,måltidsutvecklare eller politiker. Ett stort antal nomineringar kom in ochbland de fem kommuner som gick vidare har vinnarna utsetts.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 oktober 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson