Unionsleden – Sveriges fjärde nationella cykelled är redo att ta emot cyklister

Unionsleden som arbetats fram i ett Interregprojekt är 350 km lång och sträcker sig från Norska Moss i väster via Bengtsfors, till Karlstad i öster. Den svenska sträckan är dessutom Sveriges fjärde nationella cykelled. Leden går genom två länder, tre regioner och tio kommuner.

Namnet och idén till sträckningen har leden fått efter den Norsk/Svenska union som bildades i Moss 1814 och upplöstes i Karlstad 1905.

Det har varit ett intensivt och ibland utmanande arbete att hitta bra sträckningar. Etapperna har förändrats och finslipats under projektets gång. Etapperna ska vara säkra att cykla på men även ge ett turistiskt mervärde. Arbetet har skett i samarbete med Trafikverket som även står för skyltningen på svensk sida.

För att lyfta de boenden, sevärdheter och aktiviteter som finns längs leden och dess sju dagsetapper har en unik webbplats tagits fram www.unionsleden.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här visas hela det turistiska utbudet längs leden upp, vilket innebär att data hämtats från inte mindre än tre olika turistiska databaser.

Vid ett möte den 4 juni genomfördes en digital invigning för representanter som varit delaktiga i projektet på ett eller annat sätt. Den officiella öppningen med pompa och ståt får dock vänta tills gränsen är öppen igen.

Fantastiskt roligt att Unionsleden är klar för användning! Den öppnar upp för en rad andra utvecklingsmöjligheter i vår gränsregion. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete säger Per Jonsson, ordförande i Grensekomiteen Värmland- Østfold, huvudman för leden.

 

Bild: Crister Blüme

Mer information

Pär Näslund Projektansvarig, par.naslund@arjang.se, 0573-141 39
Crister Blüme Infrastruktur, crister.blume@bengtsfors.se, 0531-52 68 87
Elenor Karlsson PR- och kommunikation, elenor.karlsson@arjang.se, 0573-141 31

Kontaktperson

Crister Blüme
Destinationsutvecklare
0531-52 68 87
crister.blume@bengtsfors.se

Mer information

Unionsledens hemsida med kartor, sträckor, boende och aktiviteter längsleden med mera finns på www.unionsleden.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 oktober 2022
Sidan publicerad av: Crister Blüme