Motion om att menssäkra antogs

Illustration: Sofia Magnusson

Kommunfullmäktige har beslutat att anta en motion om att menssäkra kommunen. Det innebär att det under en provperiod om sex månader kommer finnas mensskydd på utvalda toaleter och tillsammans med ungdomsmottagningen ska kommunen arbeta för ökad kunskap kring mens samt utvärdera försöket.

På internationella kvinnodagen den 8 mars 2021 lämnade Vänsterpartiet in en motion om att menssäkra Bengtsfors. Genom att menssäkra toaletterna i Bengtsfors skapar man tryggheten för flickor/kvinnor och ökar kunskapen om mens samt stärker kommunens jämställdhetsarbete. Förslaget var att prova detta över en period.

Med menssäkrade toaletter säkerställs att det här finns på toaletten:

  • Mensskydd. Bindor och tamponger.
  • En papperskorg.
  • Handfat och tvål.

Det syftar till att skapa trygghet och är ett sätt att stärka kommunens arbete för jämställdhet. Nära en fjärdedel av jordens befolkning har mens. Trots det är mens ofta ett tabubelagt ämne och lite görs för att tillgodose kvinnors och flickors behov inom detta område. Kvinnor som blöder mycket beskriver en sänkt livskvalitet, där nära en fjärdedel avstår från sociala aktiviteter på grund av blödningen. I en undersökning som Sifo har genomfört visades det att var femte kvinna har stannat hemma från jobbet på grund av mens. Bland yngre kvinnor är andelen ännu högre. Det handlar också om att normalisera frågor om mens. Utbildning om mens och menscykeln behövs för att normalisera mens och därmed minska stigma, psykisk ohälsa och till exempel missad skolgång.

Insatsen ska genomföras och utvärderas i första hand av enheten för lokalvård tillsammans med berörda enheter och folkhälsostrateg.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 juni 2021
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson