Många bäckar små blir tusenlappar på minskad elräkning

Foto på Angelika Samuelsson och Simon Ödman.

Energi- och klimatstrategerna Angelika Samuelsson och Simon Ödman

Den tidiga och stränga kylan har orsakat rekordhögt elpris. På Dalsland miljö- och förbund kan man få råd och hjälp.

Dalslands miljö- & förbund, som ligger i Mellerud, ansvarar bland annat för energi- och klimatrådgivningen i Dalslandskommunerna, som handlar om att ge råd till privatpersoner, föreningar och företag. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri och finansieras av Energimyndigheten.

Två personer bemannar energi- och klimatrådgivningen på kontoret i Mellerud. Det är Energi- och klimatstrategerna Angelika Samuelsson och Simon Ödman.

De konstaterar att man kan spara tusenlappar varje år bara genom att se över energiförbrukningen i hemmet, enligt principen många bäckar små.

Angelika och Simon delar frikostig av sig av ett antal energispartips som alla är enkla att genomföra och bidrar till mindre energiförbrukning.

Några enkla energispartips:

  1. Jämna ut effektuttaget över dygnet. Undvik energitopparna, till exempel genom att köra tvättmaskinen på udda tider.
  2. Kolla vilken huvudsäkring som sitter i huset. Man kan tjäna pengar på sänka huvudsäkringen.
  3. Optimera styrningen av värmesystemet.
  4. Se över elavtalet. Att binda avtalen blir billigare jämfört med tillsvidareavtal. Många hushåll gör inte aktiva val och det blir dyrare.
  5. Stäng av el-apparater helt. Även om tv-apparater och datorer försätts i viloläge helt, eller standby-läge förbrukar de fortfarande el.
  6. Lämna inte fönster på glänt under längre tid. Det är bättre att vädra ordentligt med korsdrag en kort stund.
  7. Luftinblandade duschmunstycken och munstycken till vattenkranar minskar vattenförbrukningen väsentligt. Trots mindre mängd vatten ur duschen gör luftinblandningen att det känns som vanligt.
  8. Byt ut gamla tätningslister i fönstren. Även på äldre tvåglasfönster sparar man mycket energi på att byta ut tätningslisterna. Det är en enkel och billig åtgärd som märks tydligt.
  9. Kör inte värmepumpen i läge auto. Ställ den i läge värme. Om man använder auto finns risken att pumpen börjar att kyla inomhusluften när det finns annan värme (många personer inomhus eller en braskamin).
Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 januari 2022
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson