Wera AB flyttar hem tillverkningen av förtält till Sverige och Bengtsfors

Wera AB flyttar hem tillverkningen av förtält till Sverige och Bengtsfors

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson och näringslivsutvecklaren Jeanette Lindh Svanqvist besökte Weras produktionslokaler i Bengtsfors mitt under intensiva produktionsförberedelser. Weras VD Andreas Björck och Bengtsfors Industritjänsts VD Daniel Eriksson visade med stort engagemang upp utrustning, produktionslokaler och produkter. Från vänster: Jeanette Lindh Svanqvist Bengtsfors kommun, Stig Bertilsson Bengtsfors kommun, Andreas Björck Wera, Daniel Eriksson Bengtsfors Industritjänst. Fotograf: Sofia Magnusson

Wera AB med säte i Karlstad flyttar hem tillverkningen av förtält från Tjeckien och Asien och startar produktionsbolag i Bengtsfors i samverkan med Bengtsforsföretagaren Daniel Eriksson som bland annat driver Bengtsfors Industritjänst AB. I februari 2022 startar produktionen som successivt kommer skalas upp.

Att flytta hem produktionen ger hållbarhet och kvalitet i alla led och innebär att vi får kortare transporter, snabbare leveranser, kan jobba mer flexibelt samt vara nära produktion och produktutveckling. Här finns ett gediget industriellt kunnande, kompetens inom industriell sömnad samt utbildningar inom textil och design. Det här ger möjligheter till en hållbar långsiktig utveckling och tillväxt. Vi är mycket imponerade av engagemanget vi mötts av hos vår samarbetspartner Daniel Eriksson och Bengtsfors kommun berättar Andreas Björck, vd Wera AB

Produktionsbolag startas i Bengtsfors

Wera erbjuder förtält och taktält till bilar samt tillbehör och reservdelar och omsatte under 2021 cirka 25 miljoner kronor. Bolaget Wera har funnits på marknaden för camping och friluftsliv sedan 1995 med varumärket Eurotents. Hösten 2018 förvärvades bolaget och fick nya ägare. Som en del i nysatsningen lanserades det nya varumärket, med samma namn som bolaget, Wera.

Förtält Vivaldi 680, en av produkterna i Weras sortiment. Bild: Wera AB

Planen är att successivt flytta tillverkningen från Tjeckien och Asien till det nya produktionsbolaget i Bengtsfors. Produktionsbolaget har i första fasen anställt fem personer och kommer anställa ytterligare personal i takt med att produktionen flyttas.

Genom Weras flytt till Bengtsfors får vi ytterligare en stark etablering som ger arbetstillfällen och tillväxt. Vi är stolta över att ytterligare en verksamhet byggs upp här med fokus på hållbarhet, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande Bengtsfors kommun

Rätt förutsättningar i Bengtsfors

Wera hittade hos Bengtsforsföretagaren Daniel Eriksson rätt kompetens inom industriell tillverkning, konstruktion och kundanpassade lösningar. Att hitta en samarbetspartner med ett högt industriellt kunnande på en plats med sömnadskompetens och utbildningar inom textil och design var en avgörande pusselbit för Weras beslut att flytta hem produktionen. Genom produktionsbolaget i Bengtsfors skapas förutsättningar för en positiv tillväxt hos båda parter.

Vi har sedan första kontakten med Wera i början av november 2021 jobbat intensivt för att få material, produktionsprocess och kompetens på plats för planerad produktionsstart i början av 2022. Bengtsfors kommuns stöd har varit avgörande och vi har fått hjälp med allt från kompetensförsörjning till att hitta rätt kontakter, berättar Daniel Eriksson.

Kontakt togs tidigt i processen med Bengtsfors kommuns näringslivs- och tillväxtutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist för att få stöd i etableringen.

I vår service till företagen hjälper vi till med kunskap och kontakter. Vi har ett mycket gott samarbete med näringslivet samt ett stort nätverk av olika aktörer och verksamheter både lokalt och regionalt. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för etablering och expansion och det är glädjande att vi kan bidra till båda företagens fortsatta utveckling, säger Jeanette Lindh Svanqvist.

Kontaktuppgifter

Andreas Björck, vd Wera AB Länk till annan webbplats.: 070-3375806
Daniel Eriksson, vd Bengtsfors Industritjänst AB: 076-2132134
Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare Bengtsfors kommun: 070-9377044
Stig Bertilsson, kommunstyrelsens ordförande Bengtsfors kommun: 070-9377105

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 januari 2023
Sidan publicerad av: Jeanette Lindh Svanqvist