Olga Birkfeldts konstprisvinnare 2022

Foto på två av pristagarna vid dagens presentation av vinnarna.

Alice Hellman och Leonardo Perina flankerade av Per Jonsson, ordförande i kommunstyrelsens utbildningsutskott samt Anna Hjelmberg, kultur och fritidschef. Foto: Sofia Magnusson

Idag presenterades vinnarna av Olga Birkfeldts konstpris som är instiftat för att uppmuntra och förstärka den betydande konstnärstradition som finns i Bengtsfors kommun. Juryn har utsett tre pristagare. Vinnare i årets tävling är Leonardo Perina med bidraget LJÓS, som är en kollektion taklampor som inspirerats av skuggspel. Andrapristagare är Alice Hellman som deltog med sitt verk "Thoughts" i akryl. Slutligen gick tredje priset till Maja Evert med sin video "Håll i Håll ut". Prissumman är totalt på 20 000 kronor. Vinnaren få 10 000 kronor och andra- och tredjepristagarna får 5 000 kronor vardera. Den formella prisutdelningen kommer att ske vid kommunfullmäktiges sammanträde i maj 2022.

Tävlingsjury

Årets jury har bestått av Per Jonsson (ordförande i utbildningsutskottet), Anna Hjelmberg (kultur- och fritidschef), Maria Styhr (kultursamordnare), Anna Jansson (lärare i estetiska ämnen på Strömkullegymnasiet) och Hjördis Clemens (konstnär)

Juryn har utsett tre finalister i årets tävling. Första priset går till Leonardo Perina, andra priset går till Alice Hellman och tredje priset går till Maja Evert.

De vinnande bidragen

Foto på vinnaren Leonardo Perina

Leonardo Perina. Foto: Sofia Magnusson

LJÓS - Leonardo Perina

LJÓS av Leonardo Perina är en kollektion taklampor som inspirerats av de skuggspel som uppstår under sommarens solnedgångar i de Italienska alperna och är gjord för att mjukt lysa upp vilket rum som helst. Ljós har utvecklats och producerats i två storlekar och består av 28 laserskurna skivor av björkplywood som sitter ihop av två kugghul i mitten av den bärande strukturen. En konstruktion som varken behöver lim eller skruvar.

Leonardo går Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, Möbeldesign med inriktning trä vid Göteborgs universitet HDK-Valand vid Steneby Academy of Design and Craft.

Juryns motivering: Leonardo har kreativa och spännande lösningar på sina två lampor i trä. Utseendet på lamporna är en flört med de italienska alperna.

 

Foto på verket Ljós

Foto: Sofia Magnusson

Foto på Alice Hellman

Alice Hellman Foto: Sofia Magnusson

Thoughts - Alice Hellman

Thoughts är en akrylmålning på duk. Det är en porträttmålning av Willow Smith.

Alice går i nian på Bengtsgården i Bengtsfors och har planer på att plugga vidare på estetiska programmet bild och form.

Juryns motivering: Alice Hellmans måleri håller hög konstnärlig kvalitet och hon har ett stark uttryck i sin porträttstolkning med en kreativ lösning av bildkonstruktionen.
Foto på verket Thoughts

Foto: Sofia Magnusson

Foto av Maja Evert

Maja Evert Foto: Sofia Magnusson

Håll i Håll ut - Maja Evert

Håll i Håll ut är en film som gjordes i ett skolprojekt. Den visar hur distansundervisningen kändes för många ungdomar under Corona-pandemin.

Maja går sista året på estetiska programmet vid Strömkullegymnasiet.

Juryns motivering: Maja Everts verk har en kreativ kommunikation där verkets fokus är berättande och med en kommentar till vår samtid med rådande corona pandemi. Maja har gått gymnasial utbildning på distans. Ur ett metaplan betraktar konstnären sig själv och andra under denna tid och på så vis gestaltar pandemin. Foto som visar en bild ur filmen Håll i Håll ut.

Foto: Sofia Magnusson

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 januari 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson