Nu levererar vi de första kylda matlådorna

Foto på ett antal kylda matlådor

Direkt efter tillagning kyls maten snabbt ner till +3°C. Matlådan försluts med plastfilm, livsmedelsgas tillsätts för att ta bort syret i förpackningen. Foto: Sofia Magnusson

Matdistributionen till de personer som har hemtjänst i eget boende sker från vecka 42 genom leverans av kylda matlådor. Med kylda matlådor kan vi bättre bevara matens kvalité och näringsinnehåll. Det ger också möjligheten att välja mellan fler maträtter än tidigare. Maten levereras med kylbil och packas upp i befintligt kylskåp i hemmet. 

Våra abonnenter beställer mat för en vecka åt gången med hjälp av hemtjänsten. Taxan för matabonnemang är samma som tidigare.

Du väljer mellan tio olika maträtter och du kan välja flera portioner av samma maträtt under samma vecka om du vill. Till många av rätterna kan du välja potatismos istället för potatis, ris eller pasta. Alla våra portioner är lika stora. Menyn består av varierad husmanskost som anpassas efter säsong och högtider.

Hållbarhet och förpackning

Direkt efter tillagning kyls maten snabbt ner till +3°C. Matlådan försluts med plastfilm, livsmedelsgas tillsätts för att ta bort syret i förpackningen. För konservering av färdigförpackade livsmedel används förpackningsgaser som vi kallar livsmedelsgas. Det ger en skyddande atmosfär. Att ersätta vanlig luft med en blandning av kväve och koldioxid ger matlådan längre hållbarhet då syreälskande livsmedelsförstörande bakterier och mögelsvampar hämmas i sin tillväxt. På alla lådor vi levererar finns det datum för ”bäst före” angivet. Från det att maten packas håller den i cirka 14 dagar.

Kontakt

Sofia Magnusson
Kommunikationssamordnare
0531-52 60 03
sofia.magnusson@bengtsfors.se

Kajsa Lundgren
Enhetschef, hemtjänst söder
0531-52 66 42
kajsa.lundgren@bengtsfors.se

Anna-Karin Widén
Enhetschef planeringsenheten och hemtjänst norr
0531-52 75 97
anna-karin.widen@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 april 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson