Nu är det snart dags att byta till vinterdäck

Foto på ett bildäck som ligger i snön

Foto: Anna Sandström

Visste du att Grönt energimärkta däck, rätt lufttryck och en sparsam körstil kan ge dig 1 700 kronor mer i plånboken varje år (beräknat på en bensinbil). Dessutom minskar du klimatutsläppen.

Däcken svarar för 20 procent av fordonets bränsleförbrukning och de mest energieffektiva däcken beräknas minska förbrukningen med upp till 10 procent.

I en bil som bara kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med 3 procent. Ett ännu lägre lufttryck, 70 procent. Ett för lågt däcktryck kan så mycket som halvera däckens livslängd, dessutom försämras köregenskaperna, vid exempelvis en plötslig undanmanöver.

Var därför noga med att kontrollera att du har rätt lufttryck i däcken och titta på energimärkningen när du köper nya däck.

Regler för vinterdäck:

  • Det är krav på vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.
  • Du får även använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april om det råder vinterväglag.
  • Det är förbjudet att använda dubbdäck under perioden 16 april till 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Som privatperson, litet eller medelstort företag, organisation eller förening kan du få kostnadsfri och opartisk rådgivning om hur du kan minska din energianvändning, göra nytta för miljön och spara pengar.

Vi hjälper dig med hur du kan minska din energianvändning, sänka dina energikostnader och samtidigt minska din miljöpåverkan. Du kan bland annat få tips och råd om energibidrag, solenergi, värmepumpar, pelletseldning, spara el, teckna elavtal med mera. Vi kan göra energivandringar för att hitta energitjuvar samt hålla inspirerande föredrag för grupper och föreningar. Vi erbjuder även temakvällar och kortare föreläsningar.

Läs mer och hitta kontaktuppgifter på Dalslands miljö- och energikontors hemsida. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 november 2022
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson