Problem med älgar i tätbebyggda områden

Foto på en älg som står nära en röd stuga.

Foto: Sofia Magnusson

Just nu finns det närgångna älgar inne i våra samhällen. Det är dels i Bengtsfors runt Södra vägen, i Skåpafors och på Sidan södra. Anledningen till att älgarna befinner sig i tätbebyggt område är att det finns fallfrukt i många trädgårdar. Såväl älgjaktslag som kommunjägare är informerade om läget, dock finns i nuläget inget beslut om skyddsjakt på älgarna. Om du som privatperson upplever älgarna som hotfulla kontakta polisen på telefon 114 14. Polisen kan i ett akut skede ta beslut om skyddsjakt. 

Ta bort fallfrukt i trädgården

I svenska privata trädgårdar finns kapacitet för cirka 280 tusen ton äpple per år, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet och Fritidsodlingens riksorganisation. Men det är det så lite som fem procent, eller cirka 15 tusen ton, som äts upp av oss människor.

För att slippa närgågna älgar i sin trädgård är det viktigt att samla ihop sina nedfallna äpplen. Om du inte har någon försluten kompost eller möjlighet att lägga dem utanför tätbebyggt område (om det inte är på egen mark, behöver du fråga markägaren innan du lägger trädgårdsavfall på någons mark), så kan du lägga dem i förslutna platspåsar i den bruna soptunnan för matavfall. Ett annat alternativ är att köra dem till återvinningscentralen Nolängen. Länk till annan webbplats.

Vi rekommenderar inte att lägga stora mängder äpplen på våra ristippar då det gör att älgarna kommer dit och äter där i stället och då flyttar vi bara problemet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 november 2022
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson