Använd reflex så syns du i mörkret

I strålkastarna från en bil syns mörkt klädda personer på ca 20–30 meters håll. En person med reflex syns däremot från ca 125 meters håll.

I strålkastarna från en bil syns mörkt klädda personer på ca 20–30 meters håll. En person med reflex syns däremot från ca 125 meters håll. Illustration: Sofia Magnusson

Reflexer behövs både på landsbygden och inne i samhället. När det är mörkt har våra ögon svårt att uppfatta kontraster även på belysta gator. Därför är det viktigt att du använder reflex så att du syns i mörkret. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det betyder inte att du syns.

Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Det gör att föraren har god tid på sig att sakta in eller stanna, om det skulle behövas. Om du inte har reflexer och har mörka kläder ser inte bilföraren dig förrän bilen är 20–30 meter från dig. Om du har ljus klädsel syns du på ungefär 60 meters håll.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken. Om det regnar eller är dimmigt blir det ännu svårare för en bilist eller busschaufför att se dig. Enligt Motormännens Riksförbund har en bilist som kör i 50 kilometer i timmen bara två sekunder på sig att väja för en gående utan reflexer.

Cykeln behöver också synas

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit, reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna. Var noga med att reflexer i ekrarna sitter fast ordentligt!

Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus. Var femte kollision mellan motorfordon och cykel sker i mörker. En vanlig olycka är att cyklisten blir påkörd bakifrån.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 november 2022
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson