Toppenbetyg om äldreomsorgen

Foto som visar när Wesal Mofleh och Marianne Lindquist bjuder Wincent Gustavsson på fika på Granåsgården.

Wesal Mofleh och Marianne Lindquist bjuder Wincent Gustavsson på fika på Granåsgården. Foto: Sofia Magnusson

Årligen genomförs en enkätundersökning av vad de äldre tycker om äldreomsorgen. Det finns en enkät för de som har hjälp från hemtjänsten och en enkät för de som bor på särskilt boende. I den senaste mätningen får Bengtsfors kommuns äldreomsorg toppenbetyg.

Ett riktigt fint omdöme till det arbete som utförs inom äldreomsorgen i Bengtsfors från de vi jobbar för säger Maria Lobrant som är SAS (socialt ansvarig samordnare) i Bengtsfors och Melleruds kommuner.

De som deltog i undersökningen skulle den 30 september 2021 vara 65 år eller äldre och ha ett verkställt biståndsbeslut om permanent särskilt boende eller hemtjänst i ordinärt boende.

Enkäten skickas ut under september 2021. Jämförelsekommuner är de närliggande Dalslandskommunerna där de äldre kan tänkas ha liknande förutsättningar, Trollhättan och Uddevalla finns med i tabellerna nedan för att jämföra med större städer. Det utfördes ingen mätning under 2020 och därför saknas resultat för 2021.

I mätningen för 2021 som ger svar 2022 deltog 50 personer vilket motsvarar 42 procent av de boende på särskilda boenden i kommunen. I mätningen om hemtjänsten för 2021 som ger svar 2022 deltog 111 brukare vilket motsvarar 54 procent.

Resultat hemtjänsten

Nedan finns resultaten för undersökningen gällande de som har hemtjänst. Vi har valt att lyfta ur vissa frågor, men hela resultatet finns att ta del av här. , 392.9 kB.

Brukar personalen ha tillräckligt med tid för att kunna utföra sitt arbete hos dig?

resultattabell

Av de svarande brukarna menar 93 procent att de uppfattar att personalen har tillräckligt med tid för att kunna utföra sitt arbete. Med det ligger kommunen i topp för hur brukarna uppfattar att personalen har tillräcklig tid att utföra sitt arbete.

Brukar personalen bemöta dig på ett bra sätt?

resultattabell

Resultatet visar att 100 procent av brukarna upplever att de blir bemötta på ett bra sätt.

Hur tryggt eller otryggt känns det att bo hemma med stöd från hemtjänsten?

resultattabell

Resultatet visar att bukarna i Bengtsfors och samarbetskommunen Mellerud är tryggast i det egna hemmet med stöd från hemtjänst med 95 procent, av brukarna i jämförelsekommunerna.

Känner du förtroende för personalen som kommer hem till dig?

resultattabell

Resultatet visar att 100 procent av svarande brukare känner förtroende för personalen i hemtjänst.

Händer det att du besväras av ensamhet?

resultattabell

Det är fler som uppger att de inte besväras av ensamhet än tidigare mätningar. Bengtsfors får högsta siffran av jämförelsekommunerna i att inte uppleva ensamhet, med 55 procent. Bengtsfors ligger näst längst ner bland jämförelsekommunerna om att känna ensamhet då och då och delad sista plats med samarbetskommunen Mellerud i att ofta känna ensamhet, vilket är positivt.

Hur nöjd eller missnöjd är du sammantaget med den hemtjänst du har?

resultattabell

Bengtsfors får bästa resultat av jämförelsekommunerna med 97 procent nöjdhet.

Resultat särskilda boenden

Nedan finns resultaten för undersökningen gällande de som bor i särskilt boende. Vi har valt att lyfta ur vissa frågor, men hela resultatet finns att ta del av här. , 425.6 kB.

Trivs du med ditt rum eller lägenhet?

resultattabell

Det är fler som trivs i sitt rum eller lägenhet under de jämförande åren. 2022 är det ingen som inte trivs med sitt rum eller lägenhet. Mellan jämförelsekommunerna är Bengtsfors bäst i klassen angående att brukare trivs i sitt rum eller lägenhet.

Hur brukar maten smaka?

resultattabell

Bengtsfors ökar sina resultat för hur maten smakar med 11 procent. Bland jämförelsekommunerna är Bengtsfors i topp med hur brukarna tycker att maten smakar.

Upplever du att måltiderna på ditt äldreboende är en trevlig stund på dagen?

resultattabell

Bengtsfors har ökat sitt resultat rejält mellan 2020 och 2022. Hela 23 procent ökning. Bengtsfors ligger högst i mätningen bland jämförelsekommunerna.

Brukar personalen meddela dig i förväg om tillfälliga förändringar?

resultattabell

Bengtsfors ökar sitt resultat med 9,6 procent gällande att personalen meddelar om tillfälliga förändringar i förväg. Bengtsfors får högst resultat bland jämförelsekommunerna.

Brukar du kunna påverka vid vilka tider du får hjälp?

resultattabell

Bengtsfors ökar sitt resultat mellan 2020 och 2022 med 13 procent. Även här får Bengtsfors högst svar av jämförelsekommunerna.

Brukar personalen bemöta dig på ett bra sätt?

resultattabell

Bengtsfors håller sitt goda bemötande med 100 procent mellan 2020 och 2022. Bland jämförelsekommunerna ligger Bengtsfors högst i resultat.

Känner du förtroende för personalen på ditt äldreboende?

resultattabell

Av jämförelsekommunerna hamnar Bengtsfors i topp vad gäller förtroende för personalen med 98 procent vilket verkligen är något att lyfta fram.

Hur nöjd eller missnöjd är du med de aktiviteter som erbjuds på ditt äldreboende?

resultattabell

Bland jämförelsekommunerna hamnar Bengtsfors i topp vad gäller nöjdhet med aktiviteter på särskilt boende. Kommunen har lyckats hålla sin höga siffra från 2020 till 2022 trots pandemi. I jämförelsekommunerna har de flesta sjunkit i värde mellan 2020 och 2022.

Hur lätt eller svårt är det att få kontakt med personalen på ditt äldreboende, vid behov?

resultattabell

I Bengtsfors upplever de svarande till 100 procent att det är mycket lätt att komma i kontakt med personalen på särskilt boende. Bengtsfors har det högsta värdet av jämförelsekommunerna.

Hur nöjd eller missnöjd är du sammantaget med ditt äldreboende?

resultattabell

Bengtsfors har ett sjunkande resultat i hur nöjd brukare är sammantaget med sitt äldreboende. Värdet har sjunkit med fem procent mellan 2020 och 2022. Anledningen kan såklart vara flera, men det kan inte bortses från vilka effekter pandemin har haft för det totala intrycket. Trots det sjunkande resultatet ligger Bengtsfors i topp bland jämförelsekommunerna vad gäller sammantagen nöjdhet med sitt äldreboende. Det finns ingen av de svarande som är missnöjd med sitt äldreboende.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 december 2022
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson