Budget antagen i ekonomiskt osäker tid

Katrin Sandberg, biträdande kommundirektör.

– Situationen känns extra tung då det för ett år sedan såg ut som att det 2023 inte skulle behövas några besparingar. Vi påverkas kraftigt av inflationen och den förestående lågkonjunkturen. Den negativa förändringen har kommit snabbt och slår igenom i kommunens ekonomi fullt ut i år med små möjligheter att göra anpassningar som ger tillräcklig effekt, säger Katrin Sandberg, biträdande kommundirektör. Foto: Sofia Magnusson

Vår omvärld försämrades drastiskt i början av 2022 med kriget i Ukraina. Det ryska energikriget mot Europa och en global oro som ger hög inflation har inneburit ett kraftigt försämrat läge för svensk ekonomi och för svenska kommuner. Förändringarna har kommit snabbt och utan möjlighet för oss att parera.

Störst påverkan på ekonomin har dock antalet invånare i kommunen och befolkningens sammansättning. Befolkningsutvecklingen i vår kommun har under lång tid varit negativ. Genom att de förvärvsarbetande blir färre minskar skatteintäkterna samtidigt som andelen äldre, och därmed behovet av äldreomsorg, ökar.

Ökade kostnader får negativa konsekvenser

Ett nytt pensionsavtal som gäller alla anställda inom kommun, region och kommunala bolag träder i kraft i år. Det innebär bland annat att premierna för pensioner höjs från 4,5 till 6 procent vilket, tillsammans med inflationseffekter, medför en ökad kostnad. För Bengtsfors kommuns räkning ger det en kostnadsökning på 24 miljoner kronor.

Efter en längre period med låga räntenivåer stiger nu räntorna vilket innebär en kostnadsökning på 2,7 miljoner kronor för Bengtsfors kommun. Till detta har priserna på el och drivmedel ökat kraftigt samtidigt med den allmänna prisökningen.

Lokaler - viktig budgetfråga

En annan viktig budgetfråga som varit diskuterad de senaste åren är kommunens lokaler. Frågorna handlar om anpassningar, förändrade eller utökade behov och inte minst ett minskat behov av lokaler inom vissa områden. Oavsett har de stor betydelse för kommunens kostnader och budget.

Budget 2023

Med anledning av det ekonomiska läget finns det inte utrymme för några stora satsningar i budgeten 2023.
Den präglas snarare av besparingar som bland annat innebär att vi inte kommer att fortsätta bedriva förskola och fritids i Skåpafors samt fritids i Billingsfors. Om verksamheterna fortsatt ska bedrivas på dessa platser får det ske med någon annan huvudman än kommunen, exempelvis som friskola.

Stängning av förskola och fritids i kommunal regi i Skåpafors sker vid årsskiftet 2023/2024. Fritids i kommunal regi i Billingsfors kvarstår under första halvåret 2023.

Några prioriteringar

  • Meröppet Bibliotek - Kommunfullmäktige har tidigare antagit en motion om att införa meröppet vid huvudbiblioteket i Bengtsfors. 500 000 kronor avsätts i investeringsbudgeten för ändamålet.
  • Bengtsfors kommun medfinansierar ett projekt som drivs av Svinesundskommittén, Besöksnäring 2.0
  • Kommunen kommer att delta i projektet ”Utvecklad budgetprocess – resursfördelning baserat på prislappar" via SKR, Sveriges kommuner och regioner.
  • Medel för satsning på vaccination och arbetsskor till hemtjänstpersonal.
  • Dalslandsgemensam bokbuss
  • Kommunstyrelsens konto för oförutsett utökas med en miljon kronor jämfört med hittills liggande förslag. Beloppet är avsett att användas för att täcka kostnaderna för tillfälliga utökningar inom korttidsverksamheten.

Beslut i tillägg till budget

  • Ändra resultatmålet till 0,0 % av skatteintäkter och statsbidrag
  • Påbörja arbete med ny översiktsplan
  • Öppna det industriområde som är detaljplanelagt på Brandberget i Bengtsfors.
  • Se över bemanningsenheten för att uppnå ökad effektivitet i verksamheten
  • Se över och utvärdera chefsjouren inom vård och omsorg
  • Se över kommunala bidrag och/eller hyreskostnader till föreningsdrivna lokaler med verksamhet som huvudsakligen inte är inriktad på barn och ungdom
  • Se över reglerna för varuhemsändningsbidrag
Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 februari 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson