Kan du ha rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Illustration: Sofia Magnusson

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd. Hela den totala ekonomin tas med i beräkningen. Gör därför en beräkning på pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats. innan du ansöker.

Du ansöker enklast och snabbast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut.

Innan du ansöker

Innan du ansöker om bostadstillägg bör du göra en preliminär beräkning på Pensionsmyndighetens webbplats för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Har du inte möjlighet att göra det kan du ringa kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Preliminär beräkning kan du göra här på Pensionsmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast på Pensionsmyndighetens webbplats. Vill du använda blankett finns den att ladda ned eller så beställer du en via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att du fyller i blanketten korrekt och komplett för att undvika lång handläggningstid. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.

Ansökan gör du här på Pensionsmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats.


 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 januari 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson