Samverkande sjukvård räddar liv

Foto på två av hemsjukvårdens sjuksköterskor vid den akutbil som används vid uppdrag inom samverkande sjukvård.

Emelie Vesterbakka och Rose-Marie Lingqvist vid sjuksköterskornas IVPA-bil som används vid uppdrag inom samverkande sjukvård. Foto: Sofia Magnusson

Visste du att kommunens sjuksköterskor är med och räddar liv i invånarnas hem? Du kanske till och med har sett bilen som används vid uppdragen? Sjuksköterskorna i hemsjukvården åker på fyra olika typer av uppdrag inom det vi kallar samverkande sjukvård - det är IVPA (i väntan på ambulans), assistansuppdrag, 1177-uppdrag samt Mäva-direkt.

Syfte med samverkande sjukvård är att patienter ska få rätt vård, på rätt plats och att de sjukvårdsresurser som finns tillgängliga ska användas för invånarnas bästa. Samverkande sjukvård har gått från ett projektarbete 2009 i några av kommunerna i Bohuslän till ett etablerat arbetssätt i hela Fyrbodal samt Lilla Edet. 

Samverkande sjukvård bidrar till en vård med hög kvalitet där vi samverkar med patienten i fokus. Det finns olika uppdragsformer, som styrs av vem som är i behov av vård, när vården ska utföras och vilken typ av vård den enskilde har behov av. Exempel på aktörer som kan ge uppdrag till oss på hemsjukvården är 1177, SOS-alarm, ambulans, vårdcentral, hemtjänst eller Mäva (medicinsk äldrevårdsavdelning) berättar Sandra Krokström som jobbar som ledningsstöd inom hemsjukvården.

De flesta uppdragen är så kallade "i väntan på ambulans" IVPA-uppdrag. Kommunens sjuksköterskor inom hemsjukvården åker då på larm som kommer från SOS-alarm och kan gälla allt från allergisk chock eller hjärtstopp till bröstsmärta och stroke. Av fjolårets 75 larm var 40 stycken IVPA-larm som kom via SOS-alarm. Som enskild kan du inte larma ut hemsjukvården utan du ringer som vanligt 112 när du eller någon annan är i behov av akut vård. Larmoperatörerna avgör vilka insatser som ska sättas in och en bedömning görs utifrån var olika insatser finns rent geografiskt i relation till den som behöver hjälp. Det innebär exempelvis att om ambulansen är långt borta så kan hemsjukvården få ett larm i väntan på ambulans. På Västra Götalandsregionens hemsida kan du läsa mer om de olika uppdragstyperna. Länk till annan webbplats.

Vår personal har verkligen räddat liv och det är en naturlig del i sjuksköterskornas profession att kunna bedöma svårt sjuka patienter och snabbt sätta in åtgärder. Uppdraget utvecklar oss i vår yrkesroll och gör hemsjukvården attraktiv som arbetsgivare, säger Anna Ask som är enhetschef för hemsjukvården.

Sjuksköterskorna inom hemsjukvården tillgängliggör sig för uppdrag inom samverkande sjukvård genom en app i sin mobil. De loggar in vid arbetspassets start. Via appen får de sedan larm/förfrågningar om uppdrag. De sjuksköterskor som åker på larmen är utbildade för uppdragen genom Västra Götalandsregionen och de betalar också för de uppdrag som kommunens sjuksköterskor utför åt regionen.

Så här ser sjuksköterskornas IVPA-bil ut. Om du ser bilen parkerad felaktigt eller står olämpligt så är det sannolikt för att sjuksköterskorna är på ett akutuppdrag. Foto: Sofia Magnusson

Foto på en sjuksköterska med en larmväska på ryggen.

När larmet går tar sjuksköterskorna med sig larmväskan och drar iväg. Foto: Sofia Magnusson

Foto på larmutrustning i bagagen på IVPA-bilen

IVPA-bilen ska alltid vara packad med utrustning som behövs när larmet går. Västra Götalandsregionen står för utrustningen. Foto: Sofia Magnusson

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 mars 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson