Olga Birkfeldts konstprisvinnare 2023

Foto från när pristagarna presenterades på bilden syns Anna Hjelmberg kultur och fritidschef, Kassandra Thomsen samt Anders Forsberg som är ordförande i kultur och utbildningsutskottet.

Kassandra Thomsen i mitten gratuleras av Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef samt Anders Forsberg ordförande i utbildningsutskottet. Foto: Sofia Magnusson

Idag presenterades vinnarna av Olga Birkfeldts konstpris som är instiftat för att uppmuntra och förstärka den betydande konstnärstradition som finns i Bengtsfors kommun. Juryn hade utsett fyra pristagare. I årets tävling delar Kassandra Thomsen och Adam Kminiak på första priset och Jenny Eriksson samt Engla Konradsson delar på andra platsen.

Prissumman är totalt på 20 000 kronor. Vinnarna får 7 500 kronor var och andrapristagarna får 2 500 kronor vardera. Den formella prisutdelningen kommer att ske vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni 2022.

På plats vid tillkännagivandet fanns Kassandra Thomsen som fick motta applåder och en liten blomma. Övriga pristagare var inte på plats själva. Förhoppningsvis kan de vara med vid den formella prisutdelningen.

Foto på Kassandra Thomsen

Kassandra Thomsen framför sina tävlingsbidrag i Olga Birkfeldts konstpristävling 2023. Foto: Sofia Magnusson

Juryns motivering för Kassandra Thomsen:

Starka vackra färger, intressanta motiv, och utpräglad säregen stil. Bilderna är välgjorda, och harmoniskt komponerade.

Adam Kminiaks skulpturer

Adam Kminiaks vinnande verk i årets upplaga av Olga Birkfeldts konstprstävling. Foto: Sofia Magnusson

Juryns motivering för Adam Kminiak:

Eleganta och intressanta figurer, som påminner om 1960-talsformgivning. Hantverket i sig är imponerande, den ser tung och lätt ut på samma gång.

Motiveringar för andrapristagarna

Jenny Eriksson:

Skickligt utförande, men i synnerhet bild 17 har ett spännande och evokativt motiv.

Jenny Erikssons tävlingsbidrag. Foto: Sofia Magnusson

Engla Konradsson:

Konstnären målar mycket detaljerat med en avancerad teknik. Vackert komponerat konstverk som får betraktaren att längta till värmen.

Engla Konradssons tävlingsbidrag. Foto: Sofia Magnusson

Tävlingsjury

Årets jury har bestått av Anders Forsberg (ordförande i utbildningsutskottet), Anna Hjelmberg (kultur- och fritidschef), Maria Styhr (kultursamordnare), Victor Johannesson och Anna Saxberg (båda är lärare i bild på Bengtsgården) och Hjördis Clemens (konstnär)

Juryn har utsett fyra finalister i årets tävling. Första priset delas mellan Kassandra Thomsen och Adam Kminiak och andrapriset delas mellan Jenny Eriksson och Engla Konradsson.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 april 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson