Vi söker kontaktpersoner åt äldre

Illustration av två händer som håller i varandra.

Illustration: Sofia Magnusson

Många äldre behöver ett extra stöd när det vanliga nätverket inte räcker till. En kontaktperson är en person som man träffar en eller flera gånger per vecka.

Ni gör aktiviteter tillsammans. Innehållet i träffarna bestäms efter personens behov och kan innehålla allt från aktiviteter av olika slag till mer vardagliga sysselsättningar eller samtal. Insatsen är till för de personer som har ett biståndsbedömt beslut om kontaktperson. Som kontaktperson gör man aktiviteter tillsammans med personen som beviljats insatsen.

Vem kan bli kontaktperson?

Man behöver inte ha någon särskild utbildning eller praktisk erfarenhet av socialt arbete. Vi söker vanliga personer som har en stabil livssituation och som har tid över. Man ska tycka om, respektera och ha tid att vara tillsammans med andra människor. Man ska vara myndig men för övrigt söker vi personer i alla åldrar

Vad innebär uppdraget?

  • Att vara en medmänniska och vän.
  • Att stimulera till en aktiv fritid och främja sociala kontakter.
  • Ge råd och stöd som inte kräver expertis.
  • Att bygga upp en relation som varar över tid.

Tystnadsplikt

Som kontaktperson har man tystnadsplikt och får därmed inte prata om en person som man är, eller har varit, ett stöd för.

Att tänka på som kontaktperson

Att etablera kontakt med en ny person kan ibland gå fort och ibland ta längre tid. Det gäller att inte ha för bråttom eller ha för stora krav.

Ersättning

Kontaktpersoner får ersättning i form av arvode och omkostnader. Exempel på omkostnad kan vara resekostnader eller matkostnader. Arvodesdelen är beskattningsbar och pensionsgrundande.

Intresseanmälan

Du lämnar enklast din intresseanmälan genom att använda vår e-tjänst. Vi kommer att ta kontakt med dig med anledning av din intresseanmälan. Har du frågor eller funderingar, hör av dig till kontaktperson nedan.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 april 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson