Lelångenleden invigd - ny regional cykelled

Lelångenleden invigning, Katrin Sandberg och Louis Monville

Lelångenleden invigning, biträdande kommundirektör Katrin Sandberg tar emot ledmarkeringsskylten av Louis Monville på Västkuststiftelsen Foto: Sofia Magnusson

Lelångenleden är en ny regional cykelled godkänd av Trafikverket som går från havet i Uddevalla, via sjöarna i Dalsland, till de värmländska skogarna i Årjäng. Den 26 juni invigs leden genom att Västkuststiftelsens projektledare för cykelleder Louis Monville cyklar hela sträckan från Årjäng till Uddevalla. Det görs ett stopp i varje samverkande kommun för att överlämna en ledmarkeringsskylt till kommunen, som tack för insatsen i arbetet för att förverkliga Lelångenleden.

Crister Blüme

Crister Blüme

Syftet har varit att skapa en ny reseanledning där vi lyfter fram nya spännande platser i Dalsland, med Lelångenleden och dess sträckning tycker jag att vi har lyckats över förväntan, säger Crister Blüme, destinationsutvecklare.

Lelångenleden har tillkommit genom samverkan mellan fyra kommuner och två regioner. Årjäng i Värmland samt Bengtsfors, Färgelanda och Uddevalla i Västra Götaland. Medverkande parter är även Visit Värmland, Visit Dalsland, region Värmland, Trafikverket och Turistrådet Västsverige.

Det finns många duktiga företagare som driver boendeanläggningar i Dalsland. Med satsningen på Lelångenleden skapas goda förutsättningar för dessa aktörer att generera nya erbjudanden och reseanledningar, säger Henrik Linneros, projektledare på Turistrådet Västsverige

Att leden är regional innebär att den uppfyller krav från Trafikverket kopplade till både säkerhet och attraktivitet samt att det finns en ledhuvudman. Det är Västkuststiftelsen som är huvudman för leden och samordnar alla parter. Lelångenleden bidrar till ett regionöverskridande nationellt och internationellt nätverk av cykelleder och hjälper till med Sveriges fortsatta turistiska utveckling som cykeldestination.

Västkuststiftelsens arbete att utveckla leder för vandring och cykel på uppdrag av Västra Götalandsregionen tar ett nytt steg genom invigningen av Lelångenleden. Det är en viktig länk för att knyta samman Västra Götaland och Värmland och öppnar upp nya möjligheter för cykelentusiaster att semestra här, säger Linus Kron, VD på Västkuststiftelsen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 juni 2024
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson