Besöksförbud på korttidsenheten på Björkåsen

Synpunkt

Med tanke på besöksförbudet på björkåsen: https://sverigesradio.se/artikel/7599688 (länken handlar om att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) informerat om att kommunala besöksförbud på äldreboenden saknar lagligt stöd.)

Svar

Torsdagen den 12 november 2020 beslutade Bengtsfors kommuns krisledningsgrupp att införa besöksförbud på kommunens korttidsboende. Besöksförbudet trädde i kraft fredagen den 13 november och gäller tillsvidare. Boendets enhetschef har delegation på att göra avsteg från förbudet i samband med palliativ vård eller av annan nödvändig orsak.

Korttidsboendet har 16 platser där merparten av patienterna kommer från sjukhus. Där vårdas de mest sjuka och sköra patienterna och majoriteten har uppnått en hög ålder. De patienter som vistas på korttidsboendet är därmed alla i riskgrupp.

Ett korttidsboende skiljer sig från ett särskilt boende då det inte är ett permanent boende. På korttidsboendet vistas man tillfälligt för vård efter sjukhusvistelse, för rehabilitering med målet att kunna återgå till sitt ordinära boende eller i väntan på plats på ett särskilt boende. På boendet vårdas även personer i behov av palliativ vård. Omsättningen på korttidsboendet är därmed högre där det varje vecka skrivs in eller ut flertalet patienter.

Ytterligare en skillnad mellan särskilt boende och korttidsboende är att på ett korttidsboende får den enskilde inget hyreskontrakt som de får på särskilt boende. Ett hyreskontrakt likt en lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden. På ett korttidsboende faktureras endast avgift för den tillfälliga vistelsen i form av omvårdnadsavgift och måltidsavgift. En patient på korttidsboendet har alltså inte besittningsrätt på sitt patientrum.

Då det i kommunen bekräftats att antalet konstaterade fall av Covid-19 ökar beslutade krisledningsgruppen om att återinföra besöksförbud på just korttidsboendet. Det med syfte att minimera risken för att få in smittan för att på så vis öka förutsättningarna att skydda våra äldre som i allra högst utsträckning behöver skyddas. Det är även av stor vikt att personalen skyddas som är de som ska vårda våra äldre. Åtgärden anses därför av krisledningsgruppen vara nödvändig.

Synpunkten besvarad av

Hanna Stenelind
Enhetschef
0531-52 65 30
hanna.stenelind@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 november 2020
Sidan publicerad av: Sara Larsson