Röjning av kommunens mark efterfrågas

Synpunkt

Ett av landets finaste kommuner börjar bli förfallet. Hela billingsfors är igenväxt övre Dalhem kommunens mark. Hela leden mellan billingsfors och långed stenebyälven finns snart inte mer, vi kommer ju inte få turist eller folk som vill bosätta sig här. Har en rad olika förslag på hur problemet ska lösas.

Svar

Frågan om röjning i vår kommun är ofta en aktuell fråga. Jag har stämt av din fråga med Arbetsmarknadsenheten (AME) som har hand om röjning av kommunal mark. AME meddelade att så mycket som är röjt nu i Billingsfors har det inte varit på många år. Vad gäller Dalhemsområdet som du specifikt poängterade så är det ca fyra år sedan det röjdes av senast. Leden mellan Dals Långed och Billingsfors, här har röjning skett med lite olika omfattning. Kommunens mark längs med denna led röjdes faktiskt så sent som i somras, mellan Laxsjövägens slut i Dals Långed och hela vägen till man passerat Laxsjöns camping är ordentligt röjd, denna mark är kommunalt ägd. Men utefter denna led finns även privata markägare, röjning inom dessa områden kan och får inte kommunen hantera eller ansvara för.

Det går såklart att röja mycket mera men allt handlar om vilka resurser som finns tillgängliga. AME har 8 personer tillgängliga för skogsvård, röjning mm och de sköter 6-700 hektar mark fördelat på många områden som är geografiskt skilda. För att få till stånd mer resurser till röjning så får man uppvakta politiken och driva frågan där då de sätter de ekonomiska ramarna för verksamheten, något som vi uppmanar dig att göra.
AME vill även informera om att möjlighet finns att upprätta så kallade röjningskontrakt. Det är ett kontrakt som ger privatpersoner möjlighet att under ordnande former och i ett begränsat område hjälpa till med att röja på kommunens mark.

Synpunkten besvarad av

Maria Andersson
Plan- och bygglovschef
0531-52 61 23
maria.andersson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 februari 2021
Sidan publicerad av: Sara Larsson