Publik snabbladdningsstation efterfrågas i Billingsfors

Synpunkt

Läste för ett tag sedan om kommunens planer på en tankstation i Billingsfors.. Funderar på om det är rätt väg att gå när fler och fler väljer elbil. Billingen är dessutom en ort där både 172:an och 164:an passerar, många lär se behovet att kunna snabbladda sin elbil på väg vidare till kusten eller Uddevalla, Göteborg, Karlstad osv.. Det kan nog inte finnas en mer optimal plats för snabbladdare än i Billingsfors! dessutom skulle det gynna lokal handel och matserveringar då ett laddstopp vid en 50-kW snabbladdare brukar ta runt en halvtimme trekvart. Vad gäller laddeffekt så bor en laddare med 50kW likström (CCS och Chademohandske) samt 43kW växelström (typ2-handske) räcka gott för att få kunder att stanna en stund och faktiskt besöka butik/restaurang/cafe. högre laddeffekt kommer innebära att folk sitter kvar och väntar i bilen och för låg laddeffekt (22kW eller mindre) kommer göra att folk skiter i att stanna om de inte absolut måste för att ta sig vidare. Även Bäckefors kan vara intressant , men där är inte lika mycket genomfartstrafik. Vid Dalsland sjukhus skulle det behövas långsamladdare (3.7-11kw) så de som har ärenden till sjukhuset kan fylla på.
givetvis borde det kosta en slant att ladda på snabbladdaren om den skattefinansieras, men inte ockerpriser. Hoppas det finns lite progressiva krafter i politiken som ser värdet av en sådan investering! Ta gärna del av energimyndighetens information nedan https://www.energimyndigheten.se/klimat--miljo/transporter/energieffektiva-och-fossilfria-fordon-och-transporter/elfordon-och-laddning/fragor-och-svar-om-laddfordon/

Svar

Det pågår ett arbete för att klarlägga förutsättningar för etablering av laddstationer i Bengtsfors kommun och i övriga Fyrbodal. Kommunfullmäktige beslutade i september 2021 att ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna till snabbladdningsstationer i Billingsfors, Bäckefors, Bengtsfors, Dals Långed och Gustavsfors. Utredningen ska också innehålla en ekonomisk kalkyl för etableringen av snabbladdningsstationer. Bengtsfors Energi AB har fått i uppdrag att bistå Bengtsfors kommun i detta arbete.

Fyrbodals kommunalförbund tog under 2021 fram en vägledning för publik laddinfrastruktur i Fyrbodalsregionen. Tanken är att kommunerna i området ska kunna använda underlaget i sitt fortsatta arbete med laddinfrastruktur. Vägledningen är tänkt att hjälpa kommunerna i sina ställningstaganden kring placering av publika laddpunkter, kommunernas roll, och metoder för hur kommunerna kan arbeta internt och externt för ökad tillgänglighet till publik laddinfrastruktur.

Vi hoppas att det arbete som nu pågår på sikt ska mynna ut i en snabbladdningsstation i Bengtsfors kommun.

Synpunkten besvarad av

Sara Larsson
Utredare
0531-52 60 14
sara.larsson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 januari 2022
Sidan publicerad av: Sara Larsson