Medborgarförslag

Synpunkt

Jag har lite ideer gällande medborgarförslag.
Att få ge medborgarförslag som alla kan läsa offentligt
Som alla kan kommentera så att första förslaget kan bli bättre om det behövs
Så att även tjänstepersoner kan säga något som t ex budget eller laghinder så att allmänheten får se de gränser som annars senare skulle ha hindrat ett obearbetat förslag.
Jag har ett exempel med skateboardramp:
Politiker som tycker att det blir dyrt med skateboardramp som byggs av företag 35 000 kr.
Alltså att de tackar nej till medborgarförslaget eftersom de har budget som är 15 000 kr.
Alternativ som är mer smidigt:
Att folk får veta kommunens budget 15 000 kr från tjänstepersons kommentar så säger några att de kan bygga den gratis om kommunen kan fixa virke och det blir ett bra samarbete som gynnar alla.
Vinster som jag ser är fler accepterade förslag, fler som kan fundera som ofta leder till bättre ideer, utredningsarbetstid som kan sparas, kanske att förslag blir billigare eller mer allmänt accepterade, mer sämja mellan folk och folkvalda.
Jag antar att det inte är känt för alla att man kan ge medborgarförslag så det kan vara bra att göra medborgarförslagstjänsten mer känd.
Jag har sett helsingborgs och göteborgs medborgarförslagstjänster och de har att man kan kommentera men de har inte uttalat hur kommentarer kan användas t ex som jag menar.

Svar

Det är upp till varje kommun att besluta om medborgarförslag ska införas. Bengtsfors kommun har inte infört medborgarförslag.

Synpunkten besvarad av

Sara Larsson
Utredare
0531-52 60 14
sara.larsson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 februari 2022
Sidan publicerad av: Sara Larsson