Publik snabbladdningsstation efterfrågas längs länsväg 172

Synpunkt

Hej, Finns det några planer på att installera snabbladdare för elbilar i Bengtsfors med omnejd? Vi tror på att fler elbilsägare/elbilsturister skulle välja 172:an om sådana skulle finnas. Det skulle dessutom då gynna näringsidkare i och mer mer flöde. Vi har noterat att det finns x antal 22kw och 11kw laddare i stan, men de laddar inte så fort så en måste stå länge för att ladda. På den bifogade bilden kan ni se hur snabbladdarna är utplacerade i dagsläget. Alla längs med E6:an eller E45:an.

Svar

Det pågår ett arbete för att klarlägga förutsättningar för etablering av laddstationer i Bengtsfors kommun och i övriga Fyrbodal. Kommunfullmäktige beslutade i september 2021 att ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna till snabbladdningsstationer i Billingsfors, Bäckefors, Bengtsfors, Dals Långed och Gustavsfors. Utredningen ska också innehålla en ekonomisk kalkyl för etableringen av snabbladdningsstationer. Bengtsfors Energi AB har fått i uppdrag att bistå Bengtsfors kommun i detta arbete.

Fyrbodals kommunalförbund tog under 2021 fram en vägledning för publik laddinfrastruktur i Fyrbodalsregionen. Tanken är att kommunerna i området ska kunna använda underlaget i sitt fortsatta arbete med laddinfrastruktur. Vägledningen är tänkt att hjälpa kommunerna i sina ställningstaganden kring placering av publika laddpunkter, kommunernas roll, och metoder för hur kommunerna kan arbeta internt och externt för ökad tillgänglighet till publik laddinfrastruktur.

Vi hoppas att det arbete som nu pågår på sikt ska mynna ut i en snabbladdningsstation i Bengtsfors kommun.

Synpunkten besvarad av

Sara Larsson
Utredare
0531-52 60 14
sara.larsson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 april 2022
Sidan publicerad av: Sara Larsson