Hantering av utflyktsmat
Ej färdiglagad mat, som till exempel varmkorv och hamburgare ska förvaras kallt tills de ska tillagas - kokas, grillas eller stekas. Det kan man göra i en kylväska/box med kylklampar och en termometer. Möjlighet till handtvätt och handdesinfektion för den som hanterar livsmedlen ska finnas.
Mat med högre krav på hygien är till exempel färdiga matsallader och tillagade rätter för uppvärmning. Man ska inte hålla till med servering på marken, eftersom det är lätt att få med jordbakterier. Använd gärna något lätt avtorkningsbart underlag som till exempel en vaxduk. Var även noga med temperaturen, både att hålla kallt, och att värma upp till rätt temperatur för att bakterier inte ska överleva. Handtvätt enligt ovan krävs!
- Den varma/kalla maten ska hämtas så nära serveringstillfället som möjligt.
- Färdiglagad mat som varmhålls ska förvaras på sådant sätt att livsmedelstemperatur inte understiger 60 plusgrader. (Färdiglagad mat bör inte varmhållas längre tid än två timmar).
- Kall mat ska hålla en temperatur av högst åtta plusgrader vid servering och transport.
- Kylvaror ska förvaras på sådant sätt att livsmedlets temperatur inte överstiger åtta plusgrader.
Då skolpersonal ansvarar för hantering och servering ute gäller följande:
- Färdiglagad mat samt kylvaror hanteras på ett säkert sätt enligt regler för utflyktsmat (se ovan).
- Maten serveras enligt gällande temperatur och hygienkrav (se ovan).
- Backar och kärl som livsmedel levererats i återlämnas till köket.
- Överbliven mat samt sopor kastas.
Då måltidsservice ansvarar för hantering och servering ute gäller följande:
- Färdiglagad mat samt kylvaror hanteras på ett säkert sätt enligt regler för utflyktsmat (se ovan).
- Maten serveras enligt gällande temperatur och hygienkrav.
- Backar och kärl som livsmedel levererats i tas om hand.
- Överbliven mat samt sopor kastas.
Vill du veta mer om hygienregler och hantering av livsmedel finns det på Livsmedelverkets hemsida: www.slv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.