Mat och måltider
Maten vi serverar lagas i skolans eget kök. Som vårdnadshavare är du välkommen att äta hos oss en gång per läsår. Hör gärna av dig någon dag innan.
-
Vecka 5
27-31 januariMatsedel vecka 5 Dag Meny Måndag Köttfärssås Vegetarisk färssås Spaghetti Tisdag Gulaschgryta med creme fraicheklick Vegetarisk gulaschgryta Kokt potatis Onsdag Fiskburgare med bröd och aioli Vegburgare med bröd och tillbehör Potatismos Torsdag Grön ärtsoppa med pepparrotscreme Kålsoppa Fredag Kycklingfajitas med vitlökssås Vegetarisk fajitas med vitlökssås Tortillabröd
-
Vecka 6
3-7 februariMatsedel vecka 6 Dag Meny Måndag Korvstroganoff Vegetarisk korvstroganoff Matvete/havreris Tisdag Blodpudding Potatisbullar, lingonsylt Pannkakor med sylt och keso Onsdag Fiskbullar i dillsås Grönsaksbiff med dillsås Kokt potatis Torsdag Cowboysoppa med creme fraiche Vegetarisk cowboysoppa med creme
fraicheklickPasta Fredag Vad kökets kockar erbjuder!
-
Vecka 7
10-14 februariMatsedel vecka 7 Dag Meny Måndag Kyckling med currysås Green nugget med currysås Matvete/havreris Tisdag Kålpudding med lingonsylt och sås Vegetarisk kålpudding med lingonsylt och sås Kokt potatis Onsdag Stekt fisk med kall sås Selleribiff med kall sås Kokt potatis Torsdag Vegetarisk minestronesoppa med pasta Spenatsoppa med ägghalva Fredag Lasagne Vegetarisk lasagne
Näringsberäkning och tallriksmodellen
I skollagen står det att elever ska erbjudas näringsriktiga skolmåltider och för att leva upp till kravet har måltidsenheten ett systemstöd för att säkerställa näringsberäkningen av skolmåltider.
Tallriksmodellen gör det enkelt att välja klokt vid matbordet och hjälper eleverna att få tillräckligt med näring. Tallriksmodellen visar hur man kan lägga upp mat på en tallrik för att få tillräckligt av vitaminer och mineraler, en bra energibalans och en hälsosam helhet. Modellen är en slags praktisk översättning av kostråden, vilka i sin tur baseras på de gemensamma nordiska näringsrekommendationerna Länk till annan webbplats. (NNR 2012). Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta - det avgör hunger och energibehov.
Specialkost och/eller anpassad måltid
Barn kan behöva specialkost och /eller anpassade måltider av olika anledningar såsom allergi, medicinska skäl eller överkänslighet. Vi serverar dessa barn den mat de har behov av. Utöver dessa behov av specialkost och eller anpassad måltid tillgodoser vi önskemål om vegetarisk kost då vi alltid serverar ett vegetariskt alternativ.
Fläskfri eller vegetarisk kost - ingen ansökan om specialkost behöver göras
Barn i förskola behöver inte göra en ansökan om specialkost för fläskfri eller vegetarisk kost. Ansökan görs istället muntligt vid inskolning och gäller tills ändrat behov uppstår. När barnet går över till skola hänvisas hen till det vegetariska alternativet som serveras dagligen.
Det är viktigt att rätt barn ska få rätt mat utan att utesluta livsmedel i onödan. Vi vill också planera vår verksamhet för att minimera matsvinnet, det är därför viktigt att vi får in underlag om specialkost från dig som vårdnadshavare.
Anmäl behov av specialkost/anpassad måltid
Du kan anmäla ditt barns behov av specialkost med hjälp av vår e-tjänst "Ansökan om specialkost och/eller anpassad måltid".
Blanketter och eventuella bilagor (läkarintyg eller journalkopia) laddas upp i e-tjänsten. Du kan bifoga ett inscannat intyg, digitalt intyg eller ett foto av intyget/journalkopian.
Ändring i behov av specialkost
Tänk på att meddela oss om ditt barns behov av specialkost ändras eller upphör.
Vid frånvaro
Om ditt barn har specialkost, tänk på att meddela köket som producerar maten vid sjukdom eller ledighet.
Läs mer om specialkost och/eller anpassad måltid samt om måltidsenhetensarbete på sidan Mat och måltider.