Kommunfakta

Karta över Bengtsfors kommunFörstora bilden

Bengtsfors kommun är en av fem kommuner i Dalsland. Här bor knappt 10 000 människor. Kommunen är mest känd för sina natursköna omgivningar och alla sjöar (399 stycken) som täcker cirka 17 procent av arean samt Dalslands kanal som rinner genom flera orter i kommunen.

Kommunen har fem tätorter varav Bengtsfors är centralorten. De övriga orterna är Dals Långed, Billingsfors, Bäckefors och Skåpafors.

Befolkning och yta

Kommunens yta är 890 kvadratkilometer vilket innebär att vi som bor här har gott om plats, 11 invånare per kvadratkilometer. Knappt 70 procent av befolkningen bor i någon av de fem tätorterna och resterande del bor på landsbygden.

Befolkning per tätort
Ort
Antal invånare (cirka)
Bengtsfors
3 420
Billingsfors
1 110
Bäckefors
660
Dals Långed
1 270
Skåpafors
330

Utanför tätort

2 900

Politiskt styre

Under mandatperioden 2023-2026 har Bengtsfors kommun ett minoritetsstyre bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Geografiskt läge

Bengtsfors kommun ligger i landskapet Dalsland mellan Vänern och Norge. Kommunen genomkorsas av länsvägarna 172, 164 och 166.

Statistik i Kolada

Kolada är en öppen och kostnadsfri databas för kommuner och regioner. Kolada ger möjligheter till jämförelser och analys inom kommunsektorn. Databasen innehåller 5 000 nyckeltal, det vill säga mått som är lämpade för jämförelser. De olika verktygen hjälper dig att analysera och visualisera resultat.

Här hittar du kommunfakta om Bengtsfors kommun i Kolada. Länk till annan webbplats. Därefter kan du fortsätta att surfa runt på Koladas hemsida och se fakta kring effektivitet, agenda 2030 och massa annan intressant statistik om Bengtsfors kommun eller någon annan kommun.

Kommunen bildas

Den 1 januari 1971 bildades Bengtsfors kommun. De fyra administrativa områdena; Steneby kommun, Lelångs kommun, Bäckefors kommun samt Bengtsfors köping slogs samman. I bilden nedan syns de sammanslagningar som gjorts fram till att Bengtsfors kommun bildades 1971.

Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora den.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 augusti 2021
Sidan publicerad av: Anna Sandström