Bäckefors

I Bäckefors bor cirka 660 personer. Bäckefors är ett anrikt brukssamhälle i Dalslands geografiska mittpunkt, cirka tre mil söder om centralorten Bengtsfors längs väg 172.

I Bäckefors finns mataffär och några butiker. Här ligger även Dalslands sjukhus och jourcentral med hela Dalsland som upptagningsområde.

Kommunal service

I Bäckefors finns förskola och grundskola från förskoleklass upp till årskurs fem. I anslutning till skolan finns en sporthall. Vid Marsjön finns en kommunal badplats. På orten finns även särskilt boende för äldre. I samlingslokalen Bäckegården vid torget finns bibliotek.

Näringsliv

Bäckefors samhälle har en strategiskt viktig position i Dalsland vilket också avspeglas i att flera tillverkande industrier har verksamhet på orten. Bland de större kan nämnas VPK Peterson Packaging, Bäcke emballage och FTG Cranes.

Kommunikation

Bäckefors är något av en knutpunkt vad gäller kollektivtrafik. Resecentrum i Bäckefors har många bussförbindelser till trestadsregionen och Göteborg.

Kultur och fritid

I Bäckefors finns flera starka föreningar, såvä inom idrott som hembygdsverksamhet.

Övrigt om Bäckefors

Bengtsfors kommun har varit populär som inspelningsplats för flera storfilmer som producerats av Film i Väst under 2000-talet. Komedin Kopps av Josef Fares med bland andra Eva Röse och Fares Fares om en nedläggningshotad polisstation spelades in i Bäckefors 2003.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 oktober 2022
Sidan publicerad av: Anna Sandström