Dals Långed

I Dals Långed bor cirka 1 270 invånare. Samhället ligger två mil söder om Bengtsfors vid sjön Råvarpen och är kommunens mest långsträckta tätort.

I Dals Långed finns ett basutbud av affärer samt flera caféer och matställen. För dig som besöker orten finns flera boendealternativ, såväl camping som stugby och hotell.

Kommunal service

Här finns förskola och grundskola upp till årskurs fem. I anslutning till skolan finns en fotbolls- och idrottsanläggning. Skolans idrottshall totalförstördes i en brand hösten 2018 och kommer att byggas upp igen. I Dals Långed finns också särskilt boende för äldre. I anslutning till Stenebyskolan ligger samhällets bibliotek.

I Dals Långed finns även en kommunal badplats i Långbrohöljen. Kommunen erbjuder tillsammans med ideella krafter också gästhamn i Dals Långed.

Näringsliv

Samhället i Dals Långed domineras av Stenebyskolan, med utbildningar inom konst och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Inom området finns flera viktiga företag inom besöksnäringen som Baldersnäs herrgård och Dalslandsaktiviteter. Här finns också ett antal tillverkande industrier, till exempel Mustadfors bruk.

Kultur fritid

I Dals Långed finns ett aktivt föreningsliv, en av de största föreningarna är Dals Långeds idrottsklubb, arrangör av det årliga arrangemanget Baldersnäsjoggen.

Orten präglas också av en lång tradition inom konst och hantverk. Här bor och verkar ett stort antal konstnärer och konsthantverkare. Dals Långed är således mycket välbesökt under den konstvandring som äger rum under kristihimmelsfärdshelgen varje år.

Övrigt om Dals Långed

Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg - HDK - har en filial i Dals Långed; Steneby. Skolan erbjuder konstnärliga utbildningar på kandidat- och masternivå, främst inom trä, metall och textil. En stor andel av eleverna kommer från andra länder.

I Dals Långed finns också några av kommunens främsta besöksattraktioner; Baldersnäs herrgård, Dalslandsaktiviteter, samt hällristningarna i Tisselskog.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 oktober 2022
Sidan publicerad av: Anna Sandström